USA:s högsta domstol fulltalig

Så har nye presidenten Donald Trump uppfyllt sitt största och viktigaste vallöfte – nominerat och fått en konservativ domare vald till Högsta domstolen. Nyss svor Neil Gorsuch in som den nye, på livstid valde domaren i Högsta domstolen.
Neil Gorsuch är en högst kvalificerad jurist, advokat och domare. Demokraterna i senaten har gjort allt för att försöka smutskasta honom, eftersom han är Trumps förslag. Hade det varit för 15 år sedan hade han blivit enhälligt vald av senaten, men eftersom de två partierna inte kan komma överens om någonting alls längre röstade demokraterna emot honom. Enbart som en politisk protest och i strid med konstitutionen, enligt vilken senaten ska granska kompetens, inte politisk framtoning.
Han har varit advokat i tio år, biträdande justitieminister under George W Bush och federal domare de senaste tio åren. Demokraterna har letat frenetiskt efter något att angripa Gorsuch för, men kom bara med anklagelser om vissa enstaka ord och formuleringar i domslut. Anklagelser som ingen såg hade någon grund.
Nu uppfylls Donald Trumps viktigaste vallöfte för traditionella republikaner att rösta på honom, även om de ogillade hans framtoning: återskapa den konservativa majoriteten i Högsta domstolen. Med sina 49 år är Gorsuch en av de yngsta som utsetts till denna ytterst mäktiga position. Han kommer att ha inflytande över uttolkningen av konstitutionen i 30-40 år framöver.
Eftersom USA inte är en monarki, upprätthålls kontinuiteten i konstitutionen genom att välja nio domare i Högsta domstolen på livstid. Gorsuch är bara den 113:e HD-domaren sedan USA:s bildande 1789.

Rulla till toppen