USA: Justitieminister Sessions talade sanning

Det blir allt tydligare att Trumps fiender, det vill säga medierna och Obama-utnämnda chefer i säkerhetstjänsterna, samarbetar för att plantera falska nyheter med avsikt att försvåra för den demokratiskt valde presidenten att utföra sitt jobb.
Den senaste attacken är riktad mot justitieminister Jeff Sessions, en uppenbar måltavla för medievänstern så som den konservative politiker han är. Attacken tar form av anklagelse om att han ljugit under utskottsförhör – naturligtvis om Ryssland, det alltid återkommande ämnet som upprepas så många gånger därför att man hoppas att lögnen till slut ska fastna i minnet hos väljarna.
Sessions sa i senatens obligatoriska förhör med honom som nominerad att bli justitieminister, att han inte ”kommunicerat med Ryssland” när det gäller en viss underrättelserapport rörande Rysslands aktiviteter under amerikanska valrörelsen. Men eftersom Washington Post, liksom svenska medier, stympat citatet av Sessions och inte tar med fortsättningen av hans svar, sprider massmedierna den falska nyheten att Sessions ljugit under ed. Detta eftersom Sessions visst träffat den ryske ambassadören under valrörelsen – ”flera gånger” (dvs: två gånger).
Otroligt. Den första gången var i juli 2016 när Sessions gick ner från podiet efter att ha hållit tal för en tankesmedja och då hälsat på flera utländska ambassadörer, bland annat den ryske.
Att blåsa upp detta möte som skumt, är uppenbart ett försök till att gillra en fälla fullständigt utan grund.
Det andra tillfället var i september 2016 då Sessions under sin arbetsdag i senaten hade flera möten inbokade med olika ambassadörer, bland annat med den ryske. Detta i egenskap av senior ledamot av försvarsutskottet i senaten. Det finns inte en enda senator i amerikansk historia som innehaft den positionen utan att ha träffat ryska företrädare. Det tillhörde de elementära arbetsuppgifterna för Sessions att hålla kontakt med viktiga internationella aktörers ambassadörer.
Men varför sa då Sessions att han ”inte kommunicerat med ryssarna”?
Sessions svarade på en fråga. Under förhör framför man inte ett tal där man själv formulerar omständigheterna för det man talar om. Man har att svara på det någon annan frågar.
Och demokratiske senatorn Franken frågade inte allmänt om Sessions hälsat på eller samtalat med någon rysk företrädare det senaste året. Han ställde en specifik – och mycket lång – fråga om rysk hackning av partiernas mejl. Och Franken frågade om Session som ”företrädare” för Trumps presidentvalskampanj talat med och fått information från ryssarna om hackning.
Sessions svarar först med att ifrågasätta om han alls var att betrakta som en ”företrädare” för presidentkampanjen. Han ville inte göra sig viktigare än han var. Ordagrant – och utan medial redigering – sa han: ”Jag känner inte till några sådana aktiviteter. Jag har kallats företrädare [för presidentkandidaten] några gånger men jag hade ingen kommunikation med ryssarna och jag kan inte kommentera mer om det.”
När man ser hur frågan ställdes och hur Sessions svarade – i sin helhet – framgår det att han bara talade om hackning (”sådana aktiviteter”) och som eventuell företrädare för presidentvalskampanjen.
Därför kan man, som National Review (länk), enkelt dra slutsatsen:

I sitt sammanhang menade Sessions uppenbart att han inte kommunicerade med ryssarna i egenskap av företrädare för Trumps valkampanj och att han inte kunde kommentera om de anklagelser som Franken syftade på om hackning (…) Han sa inte att han i sin kapacitet som senator, orelaterat till valkampanjen, aldrig haft kontakt med ryska företrädare.

Hela anklagelseakten mot Sessions är en lögn. Det är fejknyheter. En del av en kampanj från det parti som bittert förlorade presidentvalet och nu försöker hämnas förlusten.
Det vore bättre om demokraterna försökte analysera varför de förlorade valet och sedan försökte formulera en politik som bättre svarade mot det amerikanska folkets åsikter och ambitioner.
Att medierna, inklusive svenska, går ärenden för ett visst parti, som därtill förlorat demokratiskt val är skrämmande och undergräver än mer massmediernas roll i ett fritt samhälle.

Rulla till toppen