Succé för Trumps tal

Börsen på Wall Street slår historiska rekord sedan Donald Trump i sitt tal i natt verkligen lyckades att ytterligare förstärka den framtidsoptimism som han redan skapat i stora väljargrupper sedan han tillträdde. Och än fler opinionsmätningar visar att folk anser hans tal var en succé.
CBS News, en av de som hårt agerat mot presidenten, skriver nu i rubrik: Viewers strongly approve of Trump’s speech to Congress.

En anledning var att Trump är den förste president som i tal till kongressen talar öppet om kampen mot ”radikal islamistisk terrorism”. Tidigare presidenter har ansett det vara för ”känsligt” att säga det. Men Trump säger det som det är. Muslimer som inte är radikala och fundamentalistiska borde instämma i att man är tydlig om vem som är fienden.
En annan anledning var att Trump sa att han inte är president för världen, utan president för Förenta staterna. Amerikaner är lika trötta på att behöva ta ansvar för andras konflikter, som många inom vänstern i väst ogillar att USA agerat världspolis. Jag sa redan när man kritiserade Irakkriget 2003, att om USA inte får stöd kommer den isolationistiska sidan att ta över. Där är vi nu.
”Antikrigs”-vänstern har smutskastat idealistiska amerikanska insatser för fred och frihet. Nu drar Trump den helt riktiga och logiska slutsatsen: USA ska inte längre betala priset för andras konflikter. Istället ska resurserna användas för att rusta upp den egna militära organisationen, bland annat stödet till krigsveteranerna. Och dessutom investera i den nedslitna infrastrukturen på hemmaplan.
Han klargjorde också att han vill ha frihandel, men då ska lika villkor gälla. USA ska inte behöva betala tullar för sin export medan andra länder inte behöver tulla för att sälja i USA. Och han gjorde det konkret genom att ta Harley-Davidson som exempel. Vissa länder lägger på 100 procent i tullavgift på amerikanska motorcyklar, sa Trump.
Trump knöt också band med gästerna på hedersläktaren på ett sätt som sällan sker. Vissa på vänstersidan har dömt ut det som töntigt och att Trump använder dem som rekvisita, men Trump hade träffat dem innan och de såg alla ut att uppskatta att deras historia eller anhöriga uppmärksammades.
Se talet i YouTube här.

Rulla till toppen