Vem ska lita på vem?

När SVT:s Rapport tar upp den senaste kontroversen mellan medierna och president Trump, om hur många som följde installationsceremonin i fredags, säger SVT:s utsände i Washington:

– Det här är struntsaker, men vad händer när siffror istället handlar om faktiska siffror som har betydelse, om hur många som är arbetslösa, hur många som är sjukförsäkrade, om hur många människor som har dödats i en terrorattack, när USA:s president står inför media och säger totalt fabricerade saker nu, hur ska media då kunna lita på dom när det verkligen gäller?

Svaret avslöjar en viktig orsak till kriget mellan Trump och medierna: medierna tror att de har beslutanderätt över vad folk ska tycka om politiker som Trump. Men det är inte medierna som ska avgöra – det ska folk själva avgöra!
Medierna ska inte vara aktörer, domare, aktivister eller debattörer i politiken, de ska inte ens vara recensenter av politiker. Media ska rapportera – och överlåta åt mediekonsumenterna att fatta sina egna beslut.
Agendajournalistik som blivit kampanjjournalistik är ett växande hot mot demokratin. De håller på att inta rollen som Pravda hade under sovjetkommunismen. Tidningen Pravda (”sanning” på ryska) förmedlade vad ryssarna skulle tycka.
Det gick inte så bra. Ingen trodde på vad som där stod. Nu går svenska och västerländska medier i samma fotspår. De kommer att få uppleva samma öde som Pravda. Ingen kommer att bry sig om vad de förmedlar. Det är ändå bara tillrättalagda tyckanden av personer som inte har någon rätt att lägga någonting av verkligheten tillrätta. I en demokrati är det medborgarna själva som ska ha friheten och ansvaret att bestämma, inte media.

Rulla till toppen