USA-vänstern går brittiska Labours väg

Det är häpnadsväckande att se TV-programmet Meet the Press i NBC idag. Demokratiska partiet undergräver aktivt sitt eget lands demokratiska trovärdighet genom att hävda att den nyvalde presidenten inte är legitim.
Först säger en afroamerikansk kongressman att Ryssland direkt manipulerade presidentvalet så att Hillary Clinton inte vann. Sedan backas det extrema uttalandet upp av långvarige senatorn Dianne Feinstein, som svarar ja på frågan om Ryssland lyckades påverka valutgången.
Detta är långtgående konspirationsteorier som brukar tillhöra fiktionens värld i böcker och filmer. Nu framför ledande och lagstiftande ledamöter från USA:s vänsterparti dessa konspirationer.
Att göra det är inte bara dumt eftersom det i än högre grad splittrar landet, utan också är självdestruktivt – ur flera perspektiv.
1) Demokraterna gör sig till ryssarnas ”nyttiga idioter”
– Vad ryssarna vill är inte främst att Donald Trump vinner, vad ryssarna vill är att vi ska börja ifrågasätta allt vad som sker i Amerika. När kongressledamoten Lewis säger att han inte tror på valresultatet, vilket vi nog alla kan enas om var legitimt, sprider han just den sorts misstro som hjälper ryssarna, säger Daniella Pletka vid tankesmedjan AEI i programmets paneldiskussion. Att ifrågasätta demokratiska val är att undergräva demokratin, just det Ryssland vill.
2) Demokraternas bitterhet kommer öka väljarflykten
Ett parti som uppvisar en sådan uppenbar bitterhet över att ha förlorat valet är inte särskilt attraktivt. Om demokraterna nu attackerar Trump därför att de anser Hillary borde vunnit, och attackerar FBI-chefen därför att han utredde Hillarys privata mejlserver, ägnar de sin energi åt ämnen väljarna inte vill att politiker ska syssla med.
Mina tankar går till brittiska Labourpartiet som ligger i ruiner och som ingen tror kommer att kunna vinna nästa val även om den konservativa regeringen har stora utmaningar framför sig. Sedan Labour valde Jeremy Corbyn till partiledare har de gått låååångt åt vänster, samtidigt som de fortsätter ha interna strider. Väljarstödet är rekordlågt.
Väljarna vill se en förbättrad ekonomi, bättre välfärd, bättre infrastruktur, mer lag och ordning. Att bittert klaga över det val man har förlorat, är knappast en väg framåt.

Rulla till toppen