Om man inte målar fan på väggen om Trump

Hellre än att grotta ner sig i värsta tänkbara scenarior, tycker jag vi ska försöka förstå hur blivande president Trump tänker och vad han är ute efter. Hellre än att håna vill jag förstå.
I dagens ledare Trump chockar och skakar liv i en trött västvärld ger jag min tolkning av vad som egentligen händer.

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier sa före ett EU-möte att Donald Trumps åsikter om Nato och hans kritik av de medlemmar som inte betalar deras rättmätiga andel av försvarskostnaderna ”har skapat förvåning och oro här i Bryssel”.
Det är förmodligen också avsikten. Donald Trump vill skaka om européerna.
Precis så som brittiska folket ville skaka om Europeiska unionens ledarskap.
EU är i djup kris men krisinsikt saknas hos de som är ansvariga. Därför behöver de skakas om.
Här finns dock en viktig skillnad. Medan britterna fattade ett historiskt beslut om Brexit är Donald Trumps uttalande i detta skede endast ord. Jag tolkar Trump som att han sätter förhandlingsramarna för framtida uppgörelser.

Jag hoppas jag har rätt, men jag vet naturligtvis inte. Lika lite som dem som målar fan på väggen.

Rulla till toppen