Har Putin beordrat hackerattacker för att underminera amerikansk demokrati och valresultat? Och hade det i så fall någon effekt?
I natt fick tillträdande president Donald Trump, som varit mycket skeptisk till mediehajpen kring rysk inblandning, en utförlig rapport av underrättelsetjänsternas högste chef James Clapper. En begränsad rapport har offentliggjorts. Några slutsatser (som jag är rädd inte kommer att framgå i svenska medier) är:
- Ja, Rysslands högsta statsledning beordrade insatser för att undergräva Hillary Clinton.
- Nej, ryssarna påverkade inte valresultatet, enligt underrättelsetjänsterna. På denna avgörande punkt har alltså Donald Trump rätt.
- Inga bevis finns för att själva valprocessen angreps, inga valsiffror har manipulerats.
- President Obama kände till de ryska aktiviteterna sedan i somras men tonade ner det eftersom han trodde Hillary Clinton skulle vinna och att det inte fanns något att vinna på att tala om rysk inblandning.
- Vänstern använder nu, efter valet, ryssarna som syndabockar för att bortförklara den smärtsamma valförlusten och undergräva Trumps seger. Därav mediahajpen.
- Efter valförlusten är vänsteraktivister också vansinniga över att Obama inte agerat tidigare, vilket gör de sårade känslorna ännu hetare. Demokraterna har själva klantat sig och gjort det värre.
- För dessa hackerattacker är inget nytt. Nordkorea har hackat Sony, Kina har hackat (motsvarande) amerikanska Skatteverket.
- Obamas passivitet mot hackerattackerna kan ha uppmuntrat Putin att använda metoden än bredare.
- Och kommentatorer påpekar att amerikanska underrättelsetjänsten också hackar utländska aktörer utan att fråga om lov.
Alltså, här ser vi det som blivit allt vanligare: en sammanblandning av hemliga säkerhetsaspekter med olika aktörers (inte minst mediernas) politiska motiv. Då blir det rörigt, hetsigt och svårt att klargöra vad som är vad.
Se mer: Atlantic i Did Putin Direct Russian Hacking?, Townhall i No Evidence Russians Changed Votes.