Utskottsförhör är underbar nörd-TV

Följer just nu direktsändning i C-span första amerikanska senatsförhöret av alla de ministrar som Donald Trump nominerat. Lägg märke till att USA:s president inte får utse vem som helst till minister, denne måste godkännas av en majoritet av senaten. Här har svenske statsministern mycket större makt eftersom statsministern får utse vem som helst till minister.
Först ut är kandidaten till justitieminister, Jeff Sessions, som utfrågas om sina meriter, sin filosofi, om sin karaktär och hur han tänker agera som högste chef för lag och ordning i USA.
För någon som är en politisk nörd som mig, är det fantastisk TV att följa dessa senatorer, den mest erfarna och mäktigaste politiska “klubb” som finns i världen, ställa frågor till en som aspirerar på att bli minister. Dramatiken finns där precis under ytan. Ambitionerna. Nervositeten. Viljan att lyckas ge rätta svar i både sak och ton. Både att svara ärligt och rakt men också att inte göra bort sig genom att säga för mycket.
Och motståndarpartiets utfrågande senatorer, demokraterna, som har ambitionen att sätta dit ministerkandidaten så att man kan rösta nej och tillmäta president Trump en näslig prestigeförlust. Men ändå inte förlora sin dignitet som en elak och ond jävel som vill hämnas valförlust.
Det är politisk teater av högsta rang. Men också en filosofisk boxningsmatch. Här handlar det om synen på lag och konstitution.
Bästa ordväxling hittills är mellan senator Lindsey Graham och Jeff Sessions (båda republikaner från södern).

Graham: Så kommer vi till muslimerna. Som du vet har jag och nyvalde presidenten olika uppfattningar om religiösa test. Kommer du att stödja en lag som säger att du inte får resa in i Amerika därför att du är muslim?
Sessions: Nej.
Graham: Skulle du stödja en lag som stipulerar att – om du säger dig vara muslim och när vi frågar hur du uttolkar det, svarar att det betyder att jag tänker döda alla som inte håller med – du förvägras inresa?
Sessions: Det vore ett rimligt beslut.
Graham: Jag hoppas vi kan hålla dem utanför landet som vill döda alla på grund av religion. Jag hoppas vi är smarta nog att veta att detta inte är vad de flesta muslimer tror på.
Sessions: Men det kan vara den religiösa uttolkningen för just den personen.
Graham: Exakt. Det är just den poängen vi behöver göra här.

Snacka om rak konversation! Vi skulle behöva mer sådant. Så otroligt många missförstånd skulle kunna undvikas, så många anklagelser hit och dit om allt möjligt skulle bli överflödiga.

Rulla till toppen