Trump fortsätter att chocka etablissemangen

Sedan valsegern har Donald Trump överraskat på många sätt. Här är några.
1)
Trump-skrapan i New York är politikens epicentrum. Ministerkandidater och topptjänstemän kommer och går genom lobbyn inför öppen ridå. Det har aldrig hänt i USA:s historia att medierna kan se vilka kända och okända personer den tillträdande presidenten och hans stab håller möten med.
Riktigt så revolutionerande är det kanske inte, om man jämför med Storbritannien. En nytillträdd premiärminister kallar ministerkandidater till Downing Street nr 10, som bevakas av medierna. Men nog är det ett smart PR-trick att ge medierna vad de vill ha: action, fototillfällen med kändisar och stimulans till spekulationer.
2)
Han har nominerat flera kvinnor. Elaine Chao till infrastrukturminister. Hon blev den förste kines-amerikanske kvinnan att bli amerikansk minister när hon under åtta år var arbetsmarknadsminister hos George W Bush.
Guvernör Nikki Haley, som gick hårt åt Trump under primärvalet, är nominerad till FN-ambassadör.
Betsy DeVos, tidigare ordförande för motsvarande Rädda Barnen, har nominerats till utbildningsminister.
3)
Flera miljardärer kommer att ingå i regeringen. Betsy DeVos är en. Finansministerkandidaten, bankmannen Steven Mnuchin är en annan. En tredje miljardär är handelsministerkandidaten, finansmannen Wilbur Ross.
4)
I arbetet med nomineringar och utnämningar upprätthåller Trump en balans mellan utmanande outsiders och erfarna tungviktare. Många av Trumps väljare avskyr etablissemangets Mitt Romney, men Trump bjuder honom på golf och middagar. Dock inget toppjobb än. En annan som Teaparty-rörelsen ogillar är ”partisekreteraren” Reince Priebus, som Trump dock gjort till stabschef i Vita huset, normalt den högsta tjänstemannen runt presidenten. Detta för att skapa god kontakt med Kongressen.
5)
Trump har, redan innan han tillträtt som president, talat med flera storföretag som tidigare meddelat att de ska flytta arbetstillfällen till Mexiko. Flera bolag har nu dragit tillbaka flytten.
6)
I kväll talar Donald Trump hos teknologiföretaget Carrier i Indianapolis, där man lovat behålla 800 hyggligt betalda arbeten. Det har chockat etablissemanget, inte minst journalistkåren, att Trump nu ger sig ut för att möta väljarna. Något sådant har aldrig hänt förr, mellan valdagen och tillträdet i januari.
Men jag gissar att Trump vill motverka och väga upp den ständigt negativt vinklade medierapporteringen han fått efter valet. Normalt brukar man i medierna efter valet tala om segraren som en vinnare, men numera är medierna så vänstervinklade att de snarare sett valet som en förlust, som något negativt. Trump vill ta udden av denna attityd.
Ja, jösses. Det är en helt ny politisk verklighet i Washington. Och ändå är det sju veckor till dess Trump svär in och faktiskt tillträder som Amerikas 45:e president.

Rulla till toppen