Statsministern om 2016

Stefan Löfven intervjuas i TV4:s morgonprogram. Han får snälla frågor och mycket tid att svara ostört. Ändå fick han inte så mycket sagt. Här en sammanfattning: 
1) Om Syrien: ”Det här har tillåtits gå långt över vad som är acceptabelt, för länge länge sen. Att se barn bli utdragna ur ruiner i så lång tid… Det är ett helvete på jorden. Det måste få ett stopp.”
Men det är ju de krafter som hysteriskt protesterade emot att George W Bush ingrep mot Saddam i Irak som nu kräver ingripande i Syrien. Det är ju vänsterns protester mot Irakinvasionen som nu gör att ingen vågar ingripa.
2) Om Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd: ”Vi vill reformera FN:s säkerhetsråd.”
Dessa ord brukar betyda en vilja att avskaffa vetorätten för de fem permanenta medlemmarna. Men de som talar om detta glömmer att diktaturerna är i majoritet i världen. Vetorätten är demokratins viktigaste redskap i FN. Varför ta bort det?
3) Om feministisk utrikespolitik: ”Föra in jämlikhetsperspektivet i konflikter” runtom i världen.
Lycka till!
4) Om jultalet han ska hålla: ”Staten har ett ansvar att det finns service runt om i landet.”
Vem är emot? Men hur, det tar han inte upp.
5) Om matrester som skänks till fattiga pensionärer inför jul: ”De som har det mest ekonomiskt tufft bland pensionärerna vill vi hjälpa.”
Men pengarna går ju till flyktingmottagande.
6) Om tiggeriförbud: ”Vi har inget sådant förslag”.
Han vill ”hitta väg” att få bort tiggeriet. Oklart hur.
7)  Om ökat stöd för Sverigedemokraterna: ”Vi måste se till att göra rätt här hemma.”
På frågan vad alternativet är, svarar Löfven, ”Att vi hjälps åt.” Ett typiskt svar i kategorin godda-yxskaft.
8) Om hur man ska styra landet: ”Vi måste hitta lösningar över blockgränsen.”
Samtidigt ”är det inte på dagordningen” att ha en blocköverskridande lösning där han inte är statsminister. Allianspartierna har bara att knäböja inför Socialdemokratin.
9) Om vad som är viktigast att ta itu med: ”Klyftorna. Och tveksamheten mot det så kallade etablissemanget.”
Och klyftorna ökar ju per definition med hög migration. Alltså för Löfven en politik som ökar de klyftor han är emot.
Det är fantastiskt hur världsfrånvända de etablerade partierna är. Löfven får lägga ut texten men svaren blir plattityder som ingen säger emot, och när han blir konkretare då blir det omedelbart fullständigt motsägelsefullt.
Ingenting hänger ihop.
När ska vi få en samhällsdebatt som analyserar verklighetens villkor och ärligt talar om att goda mål oftast står i motsats till andra goda mål? Det gäller att finna en balans som fungerar i verkligheten. Då måste man avvisa alla utopiska principer och sluta sjunga med änglarna.

Rulla till toppen