Nya kvastar sopar bäst

Donald Trump fortsätter att fullständigt chocka politiska och mediala etablissemang. Till den viktigaste ministerposten, utrikesminister, utser han en av världens mäktigaste affärsmän.
Rex Tillerson är vd för Exxon Mobile, ett av världens största oljebolag. Han har aldrig varit politiker. Han har aldrig varit diplomat. Han har aldrig tillhört politikens och akademiernas etablissemang.
Kan det bli värre för vänstern?
Men så illa är det inte. Tillerson startade som vaktmästare, skrev Fortune när man porträtterade oljedirektören sommaren 2015, Meet the former janitor who runs the world’s biggest oil company.
Skälet till att han snabbt klättrade på Donald Trumps lista över tänkbara utrikesministrar är att två av de tyngsta republikanska utrikespolitiska experterna föreslog honom när de oberoende av varandra rekommenderade Tillerson: nämligen förre utrikesministern Condoleezza Rice och förre försvarsministern — av alla ansedd som den bäste försvarsministern i modern tid — Bob Gates.
Dessa två kan världspolitiken. De menar att Tillerson som hårdför förhandlare i den tuffaste av branscher, oljebranschen, har god kunskap om hur världen fungerar.
Kolumnisten Charles Krauthammer påminner i Fox News om att George Schultz blev en framgångsrik utrikesminister åt Ronald Reagan, även om många i förväg varnade att han som affärsman inte kunde diplomati.
Snacka om att senatsförhöret av honom som utrikesministerkandidat kommer att bli intressant.
Trump har nominerat fler icke-politiker än någonsin. Etablissemanget förvisas nu från Washington DC när Trumps kvastar sopar bort allt de som misslyckats i 20 år.

Rulla till toppen