Tysklands roll i världen

I den värld som växer fram, med ett allt mäktigare Kina, ett bullrande Ryssland, ett självsäkrare Iran (efter Obamas eftergifter) och ett Saudiarabien som stöder terrornätverk, pressas västvärlden och de demokratiska värderingarna.
För ovanlighetens skull finns en intressant analys i DN, av ledarkrönikören Gunnar Jonsson, som tar upp Tysklands roll i denna inte alltför sköna värld, Merkel klarar inte världsordningen. Han har naturligtvis fel i att utmåla frihetens och demokratins helt avgörande garant, USA, som den som skapar oreda i världen. Det får tillskrivas vänstermediernas maniska behov av att alltid attackera USA.
Men när det gäller tyskarnas roll i Europa och världen har han rätt:

Tyskland är beroende av en fridfull värld, dit det går att exportera bilar, men klarar inte att forma den.

Nej, just det. Tyskland kan inte ersätta USA. Men varför då hela tiden hacka på USA? Massmediernas syn på verkligheten är lika desorienterad globalt som den är i inrikespolitiken.

Rulla till toppen