Demokratins seger!

Donald Trump ser ut att få 299 elektorer mot 239 för Clinton. Inte riktigt den jordskredsseger bloggen spekulerat i, men en tydlig seger som ger honom ett klart mandat. Dessutom får republikanerna majoritet i både representanthuset och senaten. Det är samma situation som Barack Obama hade sina två första år i Vita huset.
Valet visar att det inte är politiska etablissemang eller massmedier som väljer ledare i demokratiska länder. Det är folket!
Och folk i både Amerika och Europa dömer ut etablissemangen. De missköter makten. De ser inte verkligheten. De förstår inte vad som krävs.
Därför röstar väljarna för förnyelse.
De etablissemangsröster som föraktar detta resultat gör inget mindre än föraktar demokrati och folkstyre. Glöm inte det! De är bara för demokrati när de får som de vill. Då är man inte i hjärtat demokratisk.
Att döma ut valresultatet som utslag av “missnöje” och “populism” är också att förakta den demokratiska tanken. Vad var kampen för demokrati för hundra år sedan, om inte missnöje med rådande makthavare och populism i meningen att man krävde rösträtten för alla?
Nu gäller det för Trump att förvalta detta stora förtroende. Jag hoppas att han ska göra det på ett värdigt sätt, nu när han nått sitt mål. Trumps tacktal hade en annan och inkluderande ton. Så borde han fortsätta.

Rulla till toppen