Tre talande händelser i USA-valet

Wall Street Journal-kolumnisten Peggy Noonan är som alltid intressant och i veckans text listar hon tre nyheter som sticker ut i presidentvalskampanjen, The Kaine Impunity.
Mest skriver hon om hur vicepresidentdebatten var till Trumps fördel. Demokraten Tim Kaine var så ettrig att väljarna nu vet att valsedeln består av två demokrater de ogillar, inte bara en (dvs Clinton). Och väljarna kunde i den lugne och sluge republikanen Mike Pence se en tänkbar president. “Väljarna behövde se att inte alla i politik behöver vara aggressiva och manipulerande spelare”, skriver hon.
För en annan viktig händelse var att Donald Trump fortsätter skriva elaka twitterinlägg mitt i natten. Denna gång till en tidigare Miss Universum. Skillnaden mot tidigare är att nu sjunker det in hos alla: “Han kommer att göra detta också som president”. Tidigare hade man kunnat hoppas att han när valdagen närmar sig lärt sig att låta bli. Men nu vet vi: han kommer aldrig att sluta attackera folk via twitter.
Noonan gör ingen vidare analys av vad det innebär, kanske därför att hon inte tror det kommer att spela någon roll för valutgången. De som röstar på Trump därför att han kommer att vara en rejäl käftsmäll för etablissemanget blir inte avskräckta av en sådan sak.
Den tredje händelsen Noonan lyfter fram är att Bill Clinton sagt sanningen om ObamaCare, exakt det republikanerna hävdar:

Bill Clinton medgav att ObamaCare är skräp, “den galnaste sak i världen”. Vid ett valtal i Michigan sa han, “vi har detta galna system” i vilket miljoner fler personer har försäkring, men “folk som arbetar hårt, i många fall upp till 60 timmar i veckan, drabbas av en fördubblad sjukförsäkringspremie samtidigt som försäkringen täcker hälften av vad den gjorde förut.” (…)
Clinton växte upp i [fattiga] Arkansas i en tid då Amerika inte var galet. Han kände dem som arbetade hårt för att klara sig. Det är nu dessa människor som förlorar mest på ObamaCare. Han talade, medvetet eller inte, för dem som är oskyddade och får bära konsekvenserna av etablissemangens politiska experiment

Och, skulle man kunna lägga till, därmed ger en förklaring till varför dessa människor i så hög grad är beredda att rösta på Trump: alla andra har svikit dem. (Och dessutom hånar dem, föraktar dem)

Rulla till toppen