Chicago Tribune: Clinton bör stiga åt sidan


Medarbetare, gift med en blottare till kongressman, kan bli Hillary Clintons fall… Som om inte presidentvalrörelsen spårade ur för länge sedan, blir den nu än mer bisarr.
FBI fick hård kritik när man lade ner förundersökningen om Clintons brott mot sekretesslagarna under tiden som utrikesminister. Av allt att döma har demokratiska partiet, med presidenten och justitieministern i spetsen, pressat FBI — i god Nixon-anda — att lägga ner brottsmisstankar mot höga partikamrater.
Nu har FBI ångrat sig och tagit upp förundersökningen om brott begångna av Hillary Clinton. Förmodligen därför att nya bevis framkommit och att den efter politiska påtryckningar påskyndade nedläggningen var alltför snabb.
Nu slår manipulationerna av rättsväsendet tillbaka som en bumerang mot Clinton.
För första gången har amerikanska väljare en misstänkt brottsling som en av presidentkandidaterna.
Att slarva med hemligstämplade dokument om USA:s säkerhet är ingen liten sak. När CIA-chefen och generalen David Petraeus inte hanterat sådana dokument enligt reglementet dömdes han till villkorligt fängelsestraff.
Om de förnyade och förstärkta misstankarna om Hillary Clintons kriminella agerande skriver Chicago Tribune, Democrats should ask Clinton to step aside

Meddelandet från FBI-chefen James Comey att man återupptar förundersökningen om Clintons mejl är ett bombnedslag i presidentvalskampanjen. Att det sker så nära valdagen borde göra klar för varje tänkande person att FBI kommit över extremt viktiga handlingar.
Det kan inte vara om den perverse Anthony Weiner, men väl om den bärbara dator hans fru och nära Clinton-medarbetere Huma Abedin och mejlen mellan dem båda.
Så vad ska demokratiska partiet göra nu?
Om demokraterna tar sitt eget tal om hög moralisk standard på allvar, borde de kräva av Hillary Clinton att hon avgår, omedelbart, och låter hennes vicepresidentkandidat, senator Tim Kaine ta hennes plats.
Demokraterna borde säga att när en ny kriminell förundersökning öppnats om hennes hemmasydda mejlserver från tiden som utrikesminister, är det inte en god idé att ha Clinton i närheten av Vita huset.

Själv är jag emot att folk plockas bort från tjänster redan i samband med att förundersökning om brott inleds. Sådana undersökningar resulterar ju oftare i att åtal inte väcks än att det väcks. Och åtal betyder inte att man fälls och befinns skyldig. I en rättsstat ska man ha respekt för beslutsgången. Den som inte fällts är inte skyldig i lagens mening. Och innan dom avgivits (om skuld eller frikännande) kan man inte veta vad utfallet blir.
Offentliga positioner är dock något annorlunda. Kriminella misstankar undergräver, även om de är oriktiga, förtroendet för den som blir föremål för förundersökning. Här blir det en balansgång, beroende på allvaret i misstanken och sannolikheten att misstanken är riktig. Rättvisan för den enskilde står mot försvagat förtroende för verksamheten man företräder.
Avgå kommer hon inte att göra, men det är minst sagt märkligt med en möjlig president vars första uppgift kan bli att försvara sig i domstol mot åtal för kriminella handlingar som kan ge fängelse.

Rulla till toppen