Verklighetens kommissarie Columbo

Dokumentärer är bäst på TV. Det talas mycket om dramaserier och underhållningsprogram, men TV:s bästa genre är dokumentärer. Och just nu är min klara favorit kommissarie Joe Kenda som i ”Mordutredarens egna fall” i TV4 Fakta berättar om de nära 400 mordfall han arbetat med under sin karriär i Colorado Springs, USA.
Hans dokumentärserie är nu inne på sjätte säsongen och får betyg 8,9 på filmsiten IMDb (vilket är högre än vad många Oscarvinnande filmer får).
Joe Kenda har fått kritik för att vara slafsigt klädd och för sitt släpiga sätt att tala. Men allt han säger är intressant. Han fokuserar på fakta och använder små detaljer för att hitta fram till mördaren i det mordfall ur verkligheten som varje avsnitt behandlar.
Han kryddar också beskrivningarna av spaningsarbete och kriminaltekniska uppgifter med djupa moraliska insikter om mänskligt, kriminellt tänkande. Han skapar sig inga teorier och dömer aldrig i förväg, utan låter alltid fakta leda honom.
Uppklarningsprocenten av mord i Colorado Springs under hans tid var 92 procent. Ibland kunde det ta många år innan ett mordfall klarades upp. Kenda glömde dock aldrig bort ett ouppklarat fall och nya spår kunde dyka upp långt senare.
Han har också några återkommande standarsfraser. Som när en misstänkt avslöjats som lögnare, ”Well, my, my, my…”
I en intervju om karriären som TV-stjärna säger han, ”Jag har inget manuskript. Jag säger vad som faller mig in. Sedan får de klippa ihop det.”
Kenda gör ingen hemlighet av att han anser kriminella ska låsas in. Och att oskyldiga inte ska dömas.
Det som gör denne sävlige 70-åring så intressant är att hans moraliska kompass är fullständigt glasklar. Inga men, inga om, inga undanflykter eller bortförklaringar. Har vi bevis? Då finns inga betänkligheter om att den skyldige ska straffas. Har vi inga bevis? Då får vi jobba hårdare så att det står klart vem förövaren är. ”Det är vi skyliga de mördade och deras anhöriga”, säger han ofta.
Joe Kenda får mig att tänka på den fiktive kommissarie Columbo. Det är något visst med dem som avvikter från majoriteten, genom att underprestera när det gäller vissa sociala konventioner, men samtidigt visar häpnadsväckande briljans i att lösa stora gåtor, som när människor bragts om livet.

Rulla till toppen