USA-valet från hett till brinnande

11 poliser träffades och minst 5 är döda efter nattens attack mot polismän i Dallas under en demonstration för ”Black Lives Matter”, som kritiserar polisen för att de använder våld.
Kritiken mot polisen från bland annat president Obama har resulterat i färre ingripanden och att antalet mord i vissa storstäder fördubblats.
Samtidigt är det viktigt att komma ihåg det New Yorks förre borgmästare Rudy Giulliani påpekat: 93 procent av svarta män som dödas blir dödade av andra svarta män. När polisen inte ingriper stiger antalet mord, alltså svarta män som dödas av andra svarta män.
Om man vill tala om rasism kan det väl inget vara mer rasistiskt än att agera på ett sådant sätt att fler svarta män faller offer för mord? Varför har det stora flertalet dödsoffer, som dödas av andra svarta män, ingen betydelse? Bara de få svarta som dör vid ingripande av vit polis uppmärksammas. Även om något av dessa ingripanden varit obefogade i brottsbekämpning och utgjort rasism, är det givetvis oförsvarligt. Men ska de få fallen tillåtas urholka ordningsmaktens auktoritet så att våldet i brottstyngda statsdelar ökar och många fler drabbas av den?
Det är som att rasistanklagelsen får all logik och rationellt tänkande att upphöra. Blodet kokar och känslorna tar över. Till vilken nytta?
Än är det inte känt vilka motiv polismördarna i Dallas hade, men de har vilket fall som helst ännu mer trissat upp stämningarna och känslosvallen bortom rationellt agerande.
Det kommer att ännu mer polarisera presidentvalrörelsen som redan är den mest laddade på många årtionden. Ansedda opinionsinstitutet Pew Research Service publicerade igår, före attacken mot polisen, att väljarnas engagemang i presidentvalrörelsen är högre än någonsin sedan man började mäta för 24 år sedan. 80 procent säger att de funderar på valet och 74 procent anser att valet ”verkligen får betydelse” när det handlar om inriktningen på nationens framtid.
Ett redan polariserat val ser ut att bli än mer polariserat.
Uppdatering kl 19.23:
Antipoliskampanjen ”Black Lives Matter” hyllar nu attacken som dödade fem poliser på twitter:
– Ni fick vad ni förtjänar!
– Någon skjuter grisarna. Solidaritet.
– Dallas, fortsätt så.
Många efterlyser fler polismord på twitter, som låter uppviglande budskap ligga kvar.
Den nu kände mördaren sa att han hatar vita och vill döda så många vita poliser som möjligt. Han dog i det garage dit han tog sin tillflykt.

Rulla till toppen