Trumps effektiva konventtal ett steg mot valseger

Det har sagts att Donald Trump i natt höll det viktigaste talet i hans liv. Han har redan satsat ett års arbete på att nå delmålet att bli republikanernas presidentkandidat. Ska han nå slutmålet att bli Amerikas president krävdes ett tal på konventet som inspirerar gräsrötter och väljare.
Så, nådde han målet?
En skarp politisk analytiker, Peggy Noonan, skriver i Wall Street Journal:

Hans tal var varken elegant eller högtflygande, men det var kraftfullt.

Brittiska tidskriften Spectator skriver i Trump’s speech could win him the White House:

Donald Trumps tal i natt var inte direkt poesi, men det var klart och förvånansvärt sammanhängande. Det var smart, på sätt och vis. Och det kan hjälpa honom att vinna valet i november. Folk uppfattar det oroväckande, men Trumps antiglobalism, Amerika-först och lag och ordning-fokus speglar väl väljaropinionen 2016. Amerikaner är allt mindre intresserad av att höra plattityder om ”frihet” i dessa dagar. De vill höra banaliteter om lag och ordning istället. De är mer oroade över samhällets sammanbrott och ekonomisk otrygghet än något annat.
Hans framförande av talet var inte heller så illa. Visst var det nyckfullt och för långt, men det var klart bättre än hans tidigare skrivna tal. Och trots hans udda talarstil gick budskapet fram. Amerika först. Lag och ordning. Det är budskap som fungerar.

I ett annat magasin, The Week (som är anti-Trump), skriver prisbelönte journalisten Marc Ambinder, The political genius of Donald Trump’s big speech:

Låt oss distillera det politiska målet med hans tal: spränga Obamas koalition av väljare genom att skilja idealisterna från realisterna och motivera, genom en mix av höga ambitioner och rädsla, vita arbetare som anser sig bortglömda att gå och rösta i rekordnivåer. (…) Om han lyckas kan han vinna.

Ja, det som överraskade ”experterna” under primärvalet var att Trump lyckades få många miljoner nya väljare att delta i valet. Det Trump visade med sitt tal på konventet i natt var att han inte ändrat ton, inte taggat ner sin energi, inte börjat anpassa sig till etablissemangens slätstrukna budskap som inte ska reta någon. Jag tror det är en viktig signal till väljarkåren: jag är er kandidat och jag skiter i vad eliterna säger!
Jag tror att det som avgör valet i november är om Trump får dessa nya väljargrupper att gå och rösta. Då kan han rita om den politiska kartan, så som sagts ovan. Då kan delstater som varit demokratiska i årtionden plötsligt tillfalla republikanske kandidaten.
Det är intressant att se hur ”experterna” inte räknar med nya väljare, utan utgår ifrån att allt ska bli som tidigare val. Ett grundfundament i Trumps kandidatur är att han vill ändra på status quo. Visst är det intressant att detta inte gått in i huvudena på de så kallade experterna…
Se mer: utskrift av talet eller lyssna på YouTube video

Rulla till toppen