Trump till Europa: ta er i hampan om försvaret!

Presidentkandidat Donald Trump fortsätter göra uttalanden som avviker från etablissemangens språkbruk. Han har i ny intervju med New York Times upprepat att han av övriga Nato-medlemmar kräver att de bidrar till försvarssamarbetet i lika hög grad som USA. Annars kommer inte USA till undsättning om medlemsland utsätts för angrepp.
Det har väckt ett ramaskri i Europa. Men Trump har rätt. Nato har beslut på att alla medlemsländer ska avsätta två procent av BNP till försvaret, men 2012 uppfylldes detta av bara fyra länder: USA (med 5 procent), Storbritannien, Estland och Grekland.
Sedan länge har europeiska länder skurit ner sina försvarsbudgetar till omkring en procent (Luxembourg som talar så mycket om samarbete satsar bara 0,5 procent) och lämpat över ansvaret för deras militära försvar på USA. Med tanke på detta svek är det inte mer än rätt att Trump sätter hårt mot hårt.
Europa måste ta sig i hampan och betala för sin egen säkerhet, är innebörden i budskapet från Trump.
Svenska medier vrider det till att Trump inte vill försvara Baltikum, men det stämmer ju inte. Estland är ett land som uppfyller de villkor som Trump kräver för att USA ska ställa upp.
Men, säger kritiker, när Trump skapar osäkerhet om USA tänker försvara sina allierade kan det innebära att aggressiva aktörer som Putins Ryssland får för sig att det är fritt fram att fortsätta ockupera landområden, så som man gjort med Krim. De missar bara en liten detalj: Krim-ockupationen ägde rum under Barack Obamas tid. Och vad gjorde han?!
Skälet till ockupationen av Krim var att Ryssland såg Europa och Obamas USA som svaga och fega aktörer som inte skulle ingripa när Putin annekterade Krim. Och Putin hade ju rätt. Svaga och fega ledare skapar långt större osäkerhet i världen än de som är tydliga med sina villkor.
Europa kan ju också enkelt åtgärda osäkerheten som Trump skapar. Hur? Genom att höja sina försvarsbudgetar så man uppfyller det man sedan årtionden lovat leva upp till.
Om Trump med sitt uppläxande uttalande förmår Europa till ett större militärt engagemang har vi ett tydligt och högst önskvärt resultat: ökad säkerhet i Europa.
Återigen anser jag att Donald Trump agerar smart, ändamålsenligt och rationellt. Att han dessutom bryter mot etablissemangens etikettsregler för hur man uppför sig, gör det dessutom otroligt underhållande.
Se mer: New York Times i Donald Trump Sets Conditions for Defending NATO Allies Against Attack, Bloomberg i
Trump’s NATO Skepticism Raises Alarm for Allies Near Russia.

Rulla till toppen