Känsloladdat republikanskt konventet

Det är ett annorlunda partikonvent för republikanerna, sägs det. Antalet politiker på talarlistan är mindre än någonsin. Men det gör det bara mer intressant. Istället har Donald Trump fyllt scenen med människor som har personliga erfarenheter att berätta.
Sheriff David Clarke med 30 år i polistjänst myntade ett nytt slagord: ”Blue lives matter!” Detta som en reaktion på ”Black lives matter”-kampanjen som har rört upp hat och inspirerat allt fler mord på poliser. Hans budskap var att med Trump som president kan USA få lag och ordning igen.
Mest känslosam var Pat Smith, mamma till Sean Smith som dödades i Benghazi när han beskyddade USA:s ambassadör i Libyen, sedan president Obama och utrikesminister Hillary Clinton vägrat skicka förstärkning. Vita huset skyllde attacken mot konsulatet på en amerikansk video där koranen bränts och som skulle orsakat en demonstration som spårade ur, när det i verkligheten var en planerad terrorattack.
”Jag anklagar Hillary Clinton personligen för min sons död”, sa hon.
Pensionerade generalen Michael Flynn med 39 år i armén anklagade Hillary Clinton för hennes slarviga hantering av hemligstämplade handlingar. Om hon inte kan hålla enskilda handlingar i säkerhet kan hon inte skapa säkerhet för landet.
Förre elitsoldaten i Navy SEAL, Marcus Luttrell talade om plikten att skydda sitt land. Han överlevde en riskfylld insats i Afghanistan och skrev bästsäljande boken ”Lone Survivor” som också blev en framgångsrik biofilm.
Några politiker medverkade, som Texas förre guvernör Rick Perry och New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani. Och traditionsenligt talade också presidentkandidatens fru inför konventet, Melania Trump.
I media har kritik framfört mot att republikanerna ägnar så mycket fokus på säkerhetsfrågor och människors oro, men säkerhet är ju något som alla tänker på dessa dagar. Dessutom var det dagens tema, så här ser de kommande dagarnas tema ut:
Monday, July 18 – Make America Safe Again
Tuesday, July 19 – Make America Work Again
Wednesday, July 20 – Make America First Again
Thursday, July 21 – Make America One Again
Jag kan inte låta bli att gilla dessa stora spektakel. Även om alla talare inte känner sig bekväma på denna enorma scen, skapar detta sätt att organisera korta tal som verkligen bottnar i talarens personliga erfarenheter något större än tal i Sverige eller Europa. En känsla av att man är del av något större än partipolitik. Att man hyllar sitt land, sin kultur och framför allt – hyllar sina nära och kära. Det blir en hyllning till vardagen, till livet, snarare än till byråkratisk partipolitik men lagförslag och budgetposter.
Att då och då göra detta, skadar verkligen inte. Det ger perspektiv och medvetenhet om att samhället är större än politiken. Det gillar jag.

Rulla till toppen