Clinton säger plötsligt ‘radikal islamism’

President Obama har konsekvent vägrat tala om radikal islamism. Hans tidigare utrikesminister Hillary Clinton har gått i hans fotspår och hittills i presidentvalkampanjen inte tagit dessa ord i sin mun.
Men nu, efter den islamistiska attacken mot en gayklubb i Orlando som krävt 50 liv, då börjar hon att säga orden.
Kolumnisten Charles Krauthammer analyserar omsvängningen i en paneldiskussion i Fox News:

— Hon har plötsligt upptäckt termen, vilket förklarar varför jag gillar dessa komplett cyniska vänsterpolitiker som saknar principer. De får emellanåt rätt. Om de hade principer skulle de få fel varje gång. Men med Hillary är det så att hon, så snart det är opportunt för henne, säga radikal islamism — vilket är bra.
— Det är bra med tanke på attacken mot gayklubben. Det är ett faktum att om du inte säger vilken sorts extremism det handlar om, kan du inte förstå sambanden. Det är därför Obamas vägran att använda termen är så obegriplig och oroande. Han vet att det finns ett samband. När du säger radikal islamism ringar du in alla element runt skeendet, av vilka ett är radikalt motstånd och hat mot homosexuella.

Det är som sagt cyniskt men bra att Hillary Clinton förstår att hon behöver diskutera radikal islamism och det hat och våld som väller fram från det hållet, inte bara i Mellanöstern utan också i USA och Europa.

Rulla till toppen