Till P1 om partiledardebatten

Kvällens partiledardebatt diskuteras i P1-morgon på måndagsmorgonen cirka kl 7.20. Jag medverkar. Vem klarade sig bäst? Hur gick det för debutanten Lövin? Vilka svar kommer vi att minnas? Vad saknades?
Mycket ska klaras av på några minuter. En allmän recension är att det blev väl rumphugget. Även politiker behöver andas medan de svarar, utan att ordet går vidare till någon annan. Korta svar höjer naturligtvis tempot, men risken är att informationsvärdet sjunker. Anklagelser mot andra är lättare att göra korta, än att avge egna ansvarsfulla svar.
Uppdatering måndag kl 8.05:
”Små steg mot verkligheten” var den rubrik jag satte på debatten. Det var glädjande att flera partiledare tog upp värderingskonflikten som växer sig starkare i landet. Åtgärder måste vidtas mot dem som begår övergrepp, kastar sten och startar upplopp. Här stämde Ebba Busch-Thor och Jan Björklund in med Jimmie Åkesson.
Diskussionen blev dock rumphuggen eftersom de fick så korta repliker. Det gjorde att attacker på andra gynnades framför att tala om egen politik. Nu förstod tittarna det och belönade inte dem som attackerade, utan dem som försökte föra fram egen politik.
Åkesson vann debatten enligt Demoskop (betyg där 5 är högsta, 1 lägsta):
1. Jimmie Åkesson, SD: 3,23
2. Jan Björklund, L: 3,00
3. Anna Kinberg Batra, M: 3,03
4. Annie Lööf, C: 2,91
5. Ebba Busch Thor, KD: 2,78
6. Jonas Sjöstedt, V: 2,71
7. Stefan Löfven, S: 2,64
8. Isabella Lövin, MP: 2,52

Rulla till toppen