Nu börjar det på riktigt för Trump och Clinton

Efter Indiana i natt kan alla lägga sina reservationer åt sidan: det blir Trump mot Clinton inför valet om Vita huset i november. Det kommer att bli en historisk kamp, hur det än går.
Hillary Clinton har alltid varit etablissemangets kandidat. Hon har inte lyckats entusiasmera väljarna. Hon har faktiskt fått färre röster i årets primärval inom demokraterna än hon fick 2008, då hon förlorade mot Barack Obama.
Mot henne står en utmanare ingen trodde skulle klara av att nå så här långt, annat än han själv. Donald Trump är affärsmannen från New York som tagit republikanska gräsrötter med storm. Han har redan, även om flera delstater återstår, fått fler röster än vad Mitt Romney totalt fick i förra republikanska primärvalet. Han kommer förmodligen att slå Mitt Romney med miljontals primärvalsröster när Kalifornien till slut röstat i juni.
Etablissemanget mot uppstickaren. Tydligare kan det inte bli. Trump utmanar inte bara demokratiska partiets etablissemang, han utmanar i lika hög grad de republikanska eftersom han inte går att köpa med kampanjbidrag. Därmed förändrar han hela den maktpolitiska kartan i Washington DC, något som skrämmer etablissemangen mer än något annat. Räkna med att många pengastinna som tidigare stött republikaner kommer att skicka miljonerna till Hillary Clinton, med uppdraget att hon ska försvara Status Quo.
Trump har också utmanat vänstermedierna så framgångsrikt att han inte behövt använda sin privata förmögenhet för att göra politiska annonser och reklamfilmer, trots att hans motståndare (både inom demokratiska och republikanska kretsar) redan lagt ner tiotals, om inte hundratals, miljoner dollar på hat- och skrämselbudskap mot Trump. Kommer han att kunna fortsätta en valkampanj som gör att medierna måste bevaka hans framträdanden av nyhetsskäl, så som hittills?
Och kommer Trump att kunna framträda med den dignitet och det allvar som en presidentkandidat måste för att en majoritet av folket ska acceptera honom som statschef? Eller kommer en förändrad strategi att innebära att den speciella energi och det hopp som han väckt, att svalna och hans bristande politiska erfarenhet ta överhanden?
Trump har klarat av ett enastående motstånd som fällt vem som helst. Men ändå: det är nu det börjar på riktigt. Han måste visa hur han tänker leda världens mäktigaste nation. Hur han tänker skapa den ekonomiska återhämtning han lovat, och hur han ska återupprätta USA:s anseende i världen.
Ingen kan hävda att det inte kommer att bli en spännande höst.

Rulla till toppen