Censuren tystar Sverige

Ingenting som kan uppröra den mest extrema aktivist får längre sägas eller ritas i vårt land. Stina Wirséns bok ”Lilla hjärtat” anklagades för rasism och en svart figur retuscherades bort. Nu är det Jan Lööf som av förlaget fått ultimatum. Vänsterextremister har dömt ut hans tecknade böcker ”Morfar är sjörövare” och ”Ta fast Fabian” och förlaget kräver att han ritar om, annars slutar de ge ut böckerna.

– De hade bland annat synpunkter på jazzmusikerna som uppträder, nån var för utklädd och nån fick inte ha på sig solglasögon när han gick och lade sig. Det dög inte. Så jag gjorde några skisser men till slut insåg jag: det här går inte, det blir för tokigt. Då svarade de med att säga: Då lägger vi ner boken, säger Jan Lööf till DN.
– Trumslagaren jag har ritat av var en kompis till mig som jag själv uppträtt med. Han heter Rebop Kwaku Baah och dog för trettio år sedan, men skulle han se bilden så vet jag att han skulle bli smickrad. Han var en väldigt vacker man. Förlaget bryr sig mycket om diskussioner i sociala medier har jag förstått, och får de minsta kritik så backar de.

Förlaget Bonnier Carlsen står inte för yttrandefrihet utan hukar sig för prinsessan-på-ärten-”antirasister” som ser fördomar överallt. Självklart ska riktiga fördomar som drabbar människor i vardagen motarbetas. Men att se rasism i varje ögonblick, i varje teckning, i varje formulering är inte sunt och främjar inte tolerans och öppenhet. Det leder till motsatsen. Hela beteendet har något sjukligt över sig.
Vi måste kunna skämta och anspela på olikheter utan att det för den skull måste ses som förakt eller vara illa ment. Ingen av oss är rakt igenom, totalt mainstream. Vi har alla något som avviker från det ”normala”. Att se detta berikar samvaron borde inte censureras bort för att göra allt endimensionellt.

Rulla till toppen