Storseger för Trump i New York

Donald Trump vann 89 av 92 delegater i primärvalet i New York i natt. Ted Cruz fick 0 delegater. Han skakar om hela det politiska landskapet. Inga tidigare prognoser gäller längre.
I den amerikanska debatten har man i flera veckor talat om kampanjen vem-som-helst-utom-Trump. Republikanska partiets etablissemang manövrerar för att stoppa Trump till varje pris eftersom han ruckar på maktbalansen mellan politikers finansiering och lobbyisternas möjlighet att köpa inflytande. I medier har så kallade experter menat att dessa mäktiga insiders på konventet kommer att få bort Trump.
Man talar om att delegater endast behöver rösta på Trump i första valomgången, och om Trump inte får 50% av rösterna då blir det nya omröstningar och då kommer många delegater att övertalas att rösta på Ted Cruz, menar man. Trump har anklagat dessa scenarier för valfusk och manipulation, förmodligen för att sätta ljuset på möjligheten och därmed press på delegaterna.
Men vissa regelverk talar till Trumps fördel. Exempelvis måste de 66 delegaterna för Ohio, om de inte kan rösta på den som vann i Ohio, vilket var John Kasich, rösta på den som fick flest röster i landet, dvs Trump.
Allt tal om att mota bort Trump är en önskedröm för dem som vill att allt ska förbli som det varit. Men det vore katastrof för republikanska partiet att, även om det teoretiskt är möjligt, sparka den kandidat som fått flest röster i primärvalet. Och utse någon som fått färre röster — eller inga alls (talmannen Paul Ryan nämns). Kommentatorer hänvisar till att Abraham Lincoln blev vald i tredje omröstningen i republikanska konventet 1860. Men inga av delegaterna var då folkvalda, de var alla utsedda av partibossar på hemmaplan. Då finns naturligtvis större svängrum att byta häst.
Men när ställningen i antal delegater, efter att många miljoner väljare röstat, ser ut som nedan, kan man inte ostraffat ställa Trump åt sidan:

PS.
Det enda valdistrikt i New York som Trump inte vann var kongressdistrikt nr 12, östra Manhattan, känd som valdistriktet med USA:s högsta medelinkomst. Det är inte de rika som backar upp Trump. I presidentvalen brukar Demokraterna vinna här med 75-80 procent.

Rulla till toppen