Regeringspartiernas demokratiska trovärdighet kan ifrågasättas

Nyheter 24 rapporterar från eftermiddagens statsministerutfrågning i riksdagen:

Det hettade till ordentligt i riksdagen i dag. Och det blev riktigt svängigt i talarstolen när Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson anklagade Socialdemokraterna för att ha samröre med antidemokratiska organisationer. Då lackade Löfven fullständigt ur.

Det var med anledning av statsrådet Mehmet Kaplans tvivelaktiga sällskap som Mattias Karlsson tog upp Socialdemokratins samröre med extremistiska och våldsbejakande organisationer. Karlsson sade i kammaren:

— Under en lång rad år har Socialdemokratin haft samarbete med den militanta vänstern i Sverige. Så sent som den 6 mars 2016 kunde Expressen avslöja hur S i Göteborg formerat ett samarbete med Kommunistiska partiet och Revolutionär kommunistisk ungdom.
— Sedan en lång tid har S varit medlemmar i Socialistinternationalen tillsammans med flera av världens mest blodsbesudlade diktatorer. Man är också medlem i Progressive Alliance. I bägge dessa organisationer ingår den palestinska Fatah-rörelsen och MPLA i Angola.
— MPLA har i flera decennier gjort sig skyldig till människorättsbrott och avrättningar. Enligt Human Right Watch utövar MPLA än i dag ett systematiskt förtryck, med fängslanden, övervakning och våld mot oppositionella politiker och journalister.
— Den palestinska Fatah-rörelsen, som statsministern själv bjöd in till S-kongressen 2013 och omfamnade i termer av ”kära systerparti”, har enligt den tyska tidningen Der Spiegel hållit sig med en partifinansierad tortyrkammare, man har förvägrat palestinierna demokratiska val, man hyllar och avlönar terrorister. Organisationens väpnade gren har gjort sig skyldig till en rad terrorattentat mot civila, bland dem barn.

Karlsson frågade sedan statsministern hur väl han tycker Socialdemokratin lever upp till de egna rådet att vara noga med vilket sällskap man befinner sig i.
Löfven gled undan genom att påpeka att Hamas inte ingår i Socialistinternationalen, något ingen hävdat. Sedan attackerade han frågeställaren snarare än att svara.
Karlssons slutsats var att Socialdemokraterna aldrig vill erkänna att de har några problem i sitt parti.
Denna frågestund var intressant och viktig. Vänstern har alltid kommit undan sina tvivelaktiga kontakter. Pol Pot hyllades av S tills det framkom att han i socialistisk iver mördat uppemot en tredjedel av landets befolkning. På något sätt har mördare med ”goda avsikter” förlåtits av vänstermedier och vänsterpartier. Att ha samröre med dem har ansetts än mindre problematiskt.
I vår globala tid, då hela världen kommer närmare, kan vi inte relativisera längre. Vänsterns mördarregimer är lika vidriga som alla andra mördarregimer. Socialdemokratin har inte gjort upp med detta arv, vilket Karlsson mycket effektivt demonstrerade i riksdagen idag.

Rulla till toppen