Obama: mitt värsta misstag? Libyen.

Det ryktas att både president Obama och frun längtar bort från Vita huset. De har tröttnat på att behöva ta ansvar. Kanske var det inte så kul att vara president som han hoppats. Nu jobbar han för att rädda sitt eftermäle, även om han inte kan flytta ut förrän i januari.
I Fox News har Chris Wallace intervjuat presidenten om hans tid vid makten, President Barack Obama on ’Fox News Sunday’. Chris Wallace är den ”gamla” sortens journalister som är påläst, trevlig men samtidigt ställer de giftigaste frågorna. Mest intressant är när Wallace frågar presidenten vilket hans värsta misstag varit. Obama svarar:

— Troligen misstaget att inte ha en plan för dagen efter ingripandet i Libyen.

Därmed gör han sällskap med George W Bush, vars största misstag var att inte ha en plan för Irak efter invasionen där. Skillnaden är att Irak skedde 2003, efter framgångsrika insatser i forna Jugoslavien och Afghanistan. Insatsen i Libyen skedde 2011, då Vita huset och de allierade i Europa borde varit medvetna om att det inte räcker att avsätta diktatorn. Man måste åta sig nationsbyggande från absoluta grunden, eftersom muslimska länder är genomkorrupta klansamhällen utan någon rättsordning överhuvudtaget.
Men svaret är också intressant i dagspolitiken. Obama ställer med sitt erkännande till det för sin förre utrikesminister Hillary Clinton som kampanjar för att bli demokraternas presidentkandidat. Hon lyfter fram sin utrikespolitiska erfarenhet som en merit. Nu antyder Obama att det inte är så.
Vanity Fair skriver att Obamas uttalande inte stärker Clintons kampanj, Obama’s “Worst Mistake” Could Be Bad News for Clinton.
Det är förmodligen pga dessa misstag som amerikanerna är trötta på att behöva axla ansvaret som ”världspolis”. Det blåser isolationistiska vindar i USA. Något denna blogg varnade för under Irakkriget, då kritiken mot USA:s insatser för att sprida frihet och demokrati till Mellanöstern var groteskt hårda och intensiva i medierna i Europa.
Nu får vi skörda det medierna sådde: USA drar sig tillbaka och Europa får ensamt möta sina internationella problem med Ryssland, Mellanöstern och folkvandringarna. Och vem kommer att bli ny ”världspolis”, dvs ledande internationell maktfaktor? Kina? Ryssland? Iran? Inte är det till Europas fördel att USA drar sig tillbaka. Men ingen har sig själv att skylla så mycket som Europa och dess medier.

Rulla till toppen