Regeringen finansierar uppviglare till mord

I riksdagen blev det en hetsig debatt när Mikael Oscarsson (KD) i interpellationen Villkoren för det ekonomiska biståndet till Palestina, lyfte fram citat av palestinska företrädare som uppviglar till mord på israeler:

Låt mig ta två exempel av uttalanden från Jibril Rajoub, en av talespersonerna från Fatah som glorifierar och uppmuntrar mördande av israeliska privatpersoner i den pågående terrorkampanjen:
— 17 martyrer (bland dem mördare av israeler) fördes i går för att begravas. Detta är självklart en källa till stolthet för oss alla. Jag säger: Vem som än utför dessa handlingar av hjältemod kommer vi i Fata uppmuntra och välsigna. Vi ser dem som kronor för varje palestinier. (Officiell palestinsk tv den 2 januari 2016)
— Dessa individers agerande är hjältemod och jag är stolt över dem. Jag gratulerar var och en som har utfört dem. Jag säger till er; Vi är stolta över er…. Vem som än konfronterar, kämpar, dör som martyr eller blir fängslad – hans identitet är känd. Vad jag menar är att den kampen, den fängslade, den martyren, de gör det palestinska folket en tjänst. (Officiell palestinsk tv den 17 Oktober 2015) (…)
Den palestinska myndighetens utbildningsdepartement (som Sverige är en stor biståndsgivare till) har namngivit ett antal skolor efter massmördare, exempelvis Dalal Mughrab, som ansvarar för morden på 12 barn och 25 vuxna i en busskapning. Myndigheten har också namngivit tre skolor efter Abu Jihad som palestinska myndigheten själv tillskriver mordet på 125 israeler.

Oscarssons slutsats:

Likt de krav [EU, USA, Ryssland, FN] ställt på Palestina borde också Sverige kunna ställa krav om stopp på terrorism, uppvigling till hat och våld samt hyllning av terrorister för ett fortsatt ekonomiskt bistånd till palestinska myndigheten.

På detta svarar biståndsminister Isabella Lövin (MP) i debatten:

Menar Mikael Oscarsson att vi ska villkora vårt bistånd och inte hjälpa dessa människor?

När Oscarsson visar att högsta palestinska ledningen inte tar avstånd från attacker på civila svarar biståndsministern:

[R]egeringen för en kontinuerlig dialog med den palestinska myndigheten och att vi tar upp oroande uttalanden som kan bidra till uppvigling till eller eskalering av våld.

Mikael Oscarsson:

[U]ppviglandet till att använda kniv och döda civila israeler är någonting som har kommit igång under det senaste halvåret. Därför måste biståndsministern tala tydligt om detta. Jag har fortfarande inte hört ett tydligt avståndstagande från det här agerandet. Det hoppas jag kommer i sista inlägget och, framför allt, till den palestinska myndigheten, för då kan vi ställa krav.

Biståndsministern:

Det här är, som alla vet, en väldigt infekterad konflikt. Självklart tar Sveriges regering avstånd från terroristhandlingar

Men trots terrorhandlingar och mord på obeväpnade civila hyllas av palestinier fortsätter S-MP att låta miljarder svenska skattekronor regna ner över palestinska organisationer. När Sverige fortsätter skicka miljarder i bistånd ger vi vårt tydliga moraliska godkännande av mördandet.

Rulla till toppen