Mediebranschens hat mot oss medborgare

Så fort medierna får kritik för att vara vinklade och mer bedriva ideologisk propaganda än saklig nyhetsrapportering slår man tillbaka med allt man har. Senast har ministerparet Lena och Ulf Adelsohn fått löpa gatlopp för att man offentligt sagt det en allt större andel av svenska folket tycker: medierna mörkar och förvränger. Naturligtvis har Jan Helin, Aftonbladets förre chefredaktör och tillträdande programdirektör på SVT, vräkt ut sitt hat mot dem som yppar kritik mot medierna.
Detta hat mot publiken är besinningslöst obegåvat. Tonen är som hämtad från en gammal kommunistisk förtryckarregim eller despotisk diktatur i Mellanöstern. Ingen respekt för olika åsikter, ingen vilja till att ta kritik på allvar, bara en grotesk önskan att trycka ner, förnedra, hata, hata, hata dem som inte håller med. Mediebranschen håller på att bli den minst öppna institutionen i Sverige. Det är till skada för demokratin och yttrandefriheten.
Ingen regel som inte har undantag. I Expressen ser krönikören Patrik Kronqvist problem med mediernas attacker mot dem som inte reservationslöst håller med medierna, Nej, all kritik mot media är inte brun:

För bara några år sedan sågs kritik av medier allmänt som något progressivt. Den numera nedlagda sajten mediekritik.nu presenterades på socialistiska forum som ett gott exempel på gräsrotsbaserad aktivism och det gick inte en vecka utan att “Bonniers mediemakt”, och dess påstådda bidrag till journalistikens snedvridning, diskuterades på kultursidorna.
Nu har det närmast blivit en dygd att inte bedriva mediekritik. Till och med delar av vänstern, som annars är marinerade i postmoderna tankar om att det inte finns några riktiga sanningar, tycks plötsligt gå i god för varje stavelse som etablerade nyhetsmedier publicerar. (…)
Hårda angrepp mot alla kritiker är tvärtom en direkt kontraproduktiv strategi för den som vill stärka förtroendet för medierna. När har en aggressiv kåranda någonsin varit utvecklande för en verksamhet?

Kronqvist menar att en förklaring till mediernas oförmåga att hantera kritik beror på att “branschen befinner sig mitt i en svår strukturomvandling” och därför förlorat självförtroendet. Men SVT och SR som nu båda bedriver en hatkampanj mot makarna Adelsohn har ingen brist på pengar. Vi medborgare tvingas ösa miljarder över dessa medieorganisationer. Hur lågt de än sjunker begår vi brottslig gärning om vi inte betalar.
Nej, den verkliga orsaken är att de vänsterradikala är på väg at förlora makten över den politiska dagordningen i Sverige. Vänsterns heliga kor — som ständigt högre skatter, förmynderi, värdenihilism — har alla tappat mark och börjar tillhöra historien mer än framtiden. Därför befinner man sig i panik och likt despoter tar man till alla medel för att försöka bibehålla greppet från forna dagars glans.
Men bara de medieorganisationer kommer att överleva som förstår att respektera — smaka på ordet: respektera! — mediekonsumenterna och inte dömer ut dem som bruna bara därför att de inte är kamrater med vänsterextrema åsikter.

Rulla till toppen