Islamiska statens krig handlar om världsherravälde

Ska etablissemangen vakna nu? Charlie Hebdo och judisk butik i Paris i januari 2015, rockkonsert och restauranger en fredagkväll i november 2015 och nu i mars flygplats och tunnelbanestation i Bryssel. Hundratals civila dödade i sin vardag av islamistiska fundamentalister.
Ska man börja tala om det verkliga kriget mot vår civilisation nu? Ska man sluta med att släta över, blunda och negligera dödandet nu när terroristerna slagit till så nära EUs maktcentrum att EU-politiker och EU-byråkrater kan vara bland de dödade? Ska man sluta kalla det ”islamofobi” så fort analyser kommer till att islam är en grundorsak till våldet?
Shiraz Maher skrev i New Statesman redan efter Paris-dåden, Why Isis seeks a battle with Western nations – and why it can’t be ignored:

Islamiska staten vill göra kostnaden för att agera emot dem så outhärdligt högt att deras motståndare skräms till att foga sig och bli medgörliga. Trots all deras nihilistiska sadism är IS en rationell aktör. Gruppen kontrollerar en stor landmassa, åtnjuter autonomi och gör anspråk på att återupprätta kalifatet. Det projektet vill man expandera och konsolidera genom att lämnas i fred, så att man kan ta över Mellanöstern vilket inkluderar folkmord på minoriteter som kristna, kurder, yazidier och shiamuslimer. Om väst ingriper mot dem ska väst vara beredda på att möta massiv motoffensiv i form av terror på hemmaplan.
Många argumenterar för att vi ska göra exakt det. Lämna IS i fred. IS må vara avskyvärd men kostnaden att angripa dem anses för högt. Dessutom ska väl inte väst agera världspolis, och vad bryr vi oss om utifall arabiska samhällen imploderar på detta vis?
Detta synsätt bortser från ett bredare perspektiv som aldrig kan separeras från IS: gruppens fundamentalistiska och expansiva tro är sådan att de vill bli lämnad ifred – för tillfället. IS anser att man, när man kan, måste konfrontera och besegra de otrogna i väst i ett slutligt krig mellan ”haqq” och ”batil”, mellan sanning och falskhet.

IS har tydligt deklarerat i meddelanden till västvärldens ledare att man avser ”slakta ert folk på gatorna”. Man avser att besegra väst och skapa ett islamistiskt världsherravälde.
Författaren hoppades att väst skulle vakna efter Parisattackerna. Men kultur- och medievänstern förträngde Paris med häpnadsväckande lätthet. Återstår att se om Brysselattackerna får etablissemangen att vakna, nu när deras egna kan finnas bland de döda.

Rulla till toppen