Normalt brukar i amerikanska primärval den kandidat, inom respektive parti, som tidigt skaffar sig en ledning snart utöka sitt övertag samtidigt som motkandidaterna ganska kvickt avsäger sig sin kandidatur och segraren kan skina i glansen som dominerande vinnare.
Men detta år blir ingenting som det brukar vara i USA. Medierna vill, av någon anledning, lyfta fram den ovanligt hårda striden mellan republikanska presidentkandidater. Men på den demokratiska sidan råder inte brist på strid och okonventionella metoder. Den enda etablissemangskandidat som fortfarande står upp är Hillary Clinton, men hon blir allt mer trängd av socialisten Bernie Sanders.
Istället för att vika ner sig, skärper Bernie Sanders tonen och retoriken mot Clinton. Och det verkar fungera! Det finns ingen uppslutning kring den ledande kandidaten Clinton. Tvärtom sjunker nu hennes stöd. NBC visar att Sanders knappar in och aldrig har varit närmare Clinton än nu, New National Poll Numbers Show Closest Democratic Race of 2016.
Clinton får nu stöd av 49 procent bland demokratiska väljare, mot 41 procent för Sanders. Det är minsta skillnaden någonsin mellan de båda. Hon har tappat bland män, vita väljare och bland spansktalande har hon nu bara stöd av en minoritet, 45 procent.
Washington Post avslöjade igår att 147 FBI-agenter utreder hennes misstänkta vårdslösa hantering av hemligstämplade dokument på privat server i hemmet, 147 FBI agents involved in the Clinton email investigation. Om hon, i likhet med tidigare CIA-chef, åtalas för detta brott är hon körd som presidentkandidat. CIA-chefen fick villkorligt fängelse för slarv med hemliga handlingar. Hade ett möjligt sådant åtal hängt över någon annan än Clinton hade nog den kandidatens saga redan varit all.
Dessutom pressas nu “superdelegater” inom demokratiska partiet, det vill säga de i partiledningen som har rösträtt på konventet i val av presidentkandidat och kan rösta på vem de vill, att följa utslaget av väljarnas val.
I Colorado vann Sanders, men flera av delstatens superdelegater i form av kongressledamöter har sagt att de ändå ska rösta på Clinton. Eftersom primärvalrörelsen drar ut på tiden, ökar trycket och publiciteten kring dessa etablissemangspersoner att inte gå emot folkviljan i den egna delstaten. Denver Post rapporterar i Colorado Democratic superdelegates face pressure to support Bernie Sanders, att kongressledamöter bombarderas med krav på att de ska ändra sin preferens från Clinton till Sanders. Om de inte gör det kan deras eget omval i höst hänga löst.
Om superdelegater överger Clinton är uppförsbacken inte alls lika brant för Sanders som man förutspått.
Så det är minsann inte bara republikanerna som har hårda duster om nominering av partiets kandidat till näste amerikanske president.