Nu gäller det för Clinton och Trump

I natt vet vi om Hillary Clinton är på väg att falla igenom och förlora som hon gjorde mot Obama 2008, och om Donald Trump verkligen är på väg att bli republikanernas presidentkandidat.
Hillary Clinton förlorade stort (40-60) mot uppstickaren, socialisten Bernie Sanders, i New Hampshire. Om hon förlorar också i Nevada i natt, har hennes viktigaste argument — att hon är valbar — gått förlorat. Då kan hon få riktigt svårt att komma igen.
Donald Trump har haft en stor ledning i opinionsmätningarna i South Carolina där republikanerna går till primärval i natt, men på sista tiden har han tappat stöd. En mätning ger honom endast en marginell ledning. Och South Carolina har ofta givit etablissemanget sitt stöd. Om Trump inte vinner klart, kan hans kampanj tappa kraft samtidigt som en motkandidat kan ha utkristalliserats bland övriga. Där strider senatorerna Ted Cruz och Marco Rubio om andraplatsen. Om Trump ska falla, måste övriga röster samlas bakom en kandidat.
Det som händer det närmsta dygnet kan senare komma att förklaras som tidpunkten då presidentvalet avgjordes. Allt är möjligt — och väljarna avgör! Väljarna! Inte journalister eller korridormygel. Det är därför detta är så förbaskat spännande.

Rulla till toppen