Clinton klar, Trump nära, Rubio kvar

Toppkandidaterna klarade natten bäst i amerikanska primärvalet. Hillary Clinton vann i demokraternas provval i Nevada, om än knappt över Berine Sanders: 53-47 procent. I december ledde hon med över 20 procentenheter. Clinton är ingen stark kandidat, men hon vann inom sitt eget parti. Hon är så gott som klar för höstens strid om Vita huset.
Också Donald Tramp höll för trycket i South Carolina och vann med 10 procentenheters marginal i republikanska primärvalet:
Donald Trump: 32,5 procent
Marco Rubio: 22,5 procent
Ted Cruz: 22,3 procent
Jeb Bush: 7,8 procent
John Kasich: 7,6 procent
Ben Carson: 7,2 procent
Redan i natt deklarerade Jeb Bush att han backar ur, vilket förmodligen stärker tvåan, Marco Rubio. Inför ”supertisdagen” den 1 mars kan vi se fram emot en tvåfrontsdebatt mellan utmanaren Trump och Rubio som mer traditionell kandidat.
Jag har länge sett fram emot en sådan kraftmätning. Trump har haft matematiskt enkelt att komma först, pga många motkandidater som tävlat om samma väljare. Om alla traditionalister samlas bakom Rubio blir det en intressant kraftmätning mellan dessa båda temperament.
Både Trump och Rubio har goda chanser att vinna tillträde till Vita huset i en valrörelse mot Clinton i höst. Men vem av dem representerar bäst stämningarna i landet?

Rulla till toppen