Boris Johnson är för EU-utträde


Konservative partiledaren och premiärministern David Cameron har i Bryssel förhandlat fram ett EU-avtal som stärker nationernas självbestämmande. Han har till 23 juni utlyst den utlovade folkomröstningen om Storbritannien ska stanna i EU eller lämna. Han kampanjar för att landet med detta avtal kan stanna i EU. Men eftersom partiet är splittrat, har partföreträdare rätt att föra kampanj för utträde.
Spekulationerna om att Londons borgmästare — och landets mest färgstarka politiker — Boris Johnson kommer att företräda utträde har på söndagseftermiddagen bekräftats. Det är ett stort bakslag för dem som vill att Storbritannien ska stanna i EU.
Johson säger att EU har urholkat britternas suveränitet och att avtalet som just framförhandlats inte kommer att ge de fundamentala förändringar av EU som krävs.
Är det någon som vet hur London som ett av världens främsta finanscentrum fungerar, är det dess borgmästare. När han menar att London klarar sig utanför EU, har ”stanna i EU”-kampanjen förlorat ett av sina viktigaste argument.
Detta besked från Johnson kan betyda slutet för Europeiska unionen. Hans stöd för utträde betyder att Storbritannien förmodligen lämnar EU. Det tror jag blir ett så allvarligt slag mot nuvarande EU-bygge, som redan är kraftigt försvagat, att det inte överlever. Detta med tanke på att finanskrisen i eurozonen ingalunda är löst, att Schengenavtal och Dublinöverenskommelse inte upprätthålls. EU som institutionellt system är extremt försvagad. Ett utträde av ett av de största och viktigaste medlemmarna kommer att innebära kollaps för EU.
Boris Johnson vill, precis som Winston Churchill (om vilken han just skrivit en bok), ha ett gott samarbete med Europa. Det gäller att efter det federalistiska EU-projektets död sjösätta ett mindre och mer avgränsat samarbetsprojekt.
Se mer: BBC i Boris Johnson says UK is better off outside the EU. Tidigare spekulationer: Sunday Telegraph i Cameron in last-ditch bid to woo Boris Johnson to back EU deal, The Sun i Johnson is on the very brink of saying ‘yes’ to Brexit, Guardian i Cameron puts squeeze on Boris Johnson

Rulla till toppen