Staten kan inte skapa det goda samhället

Min gästkrönika i Världen idag diskuterar vad som händer nu, efter 2015 års dramatiska händelser, Staten kan inte skapa det goda samhället :

Jag tror att vi i framtiden kommer att tala om Sverige före och efter 2015. Det som hände under förra året kommer att förändra landet. Jag tänker då inte enbart på att befolkningen ökade med nästan 200 000 personer, utan på hur makthavarna tappade ansiktet. (…)
Det sociala ansvarstagandet kommer, vare sig man vill det eller inte, att flyttas över till individerna själva. Staten kommer inte att kunna garantera ekonomisk trygghet i framtiden. Det öppnar för en renässans för civila samhället, för föreningar och församlingar. Ur kalabaliken 2015 kan trots allt något positivt växa fram.

För mig är det viktigt att, utan att hemfalla åt galen utopism och verklighetsförnekelse av de utmaningar som nu väntar, ändå se finna en positiv tonen om framtiden. Även i svåra tider måste vi kunna se att vi kan komma vidare. Att det finns möjligheter. Det får vi inte glömma.

Rulla till toppen