Årets värsta. . .

Krisernas år 2015 tar slut ikväll. Den utopism som länge präglat svensk politik kraschade under trycket av en växande folkvandring som skapade en helt och hållet självförvållad kris. Låt oss sammanfatta året i åtta utnämningar:
Årets värsta blunder
“Mitt Europa bygger inga murar”, sa statsminister Stefan Löfven på torgmöte 6 september då han stod framför banderoll med texten “Refugees Welcome”. Bara en månad senare, 9 oktober, sa statsministern att “läget är allvarligt”, 19 oktober: “Sverige har varit för naiva”, 23 oktober: “Det går inte” att ta emot den mängd migranter som nu kommer. Och utrikesminister Wallström säger 30 oktober: “i längden kommer våra system att braka ihop” om invandringen till Sverige fortsätter på samma nivå. Regeringen gjorde 180 graders kursändring på mindre än två månader, det som anklagats för rasism och främlingsfientlighet blev plötsligt nödvändigt.
Årets värsta hyckleri
Miljöpartiets språkrör och utbildningsminister Gustav Fridolin röstar i regeringen för att Sverige ska anpassa asylreglerna till EU:s miniminivå trots att han gick till val på att Sverige ska ha mycket generös invandringspolitik. När han ska försvara sitt regeringsbeslut 26 november säger han: “Jag tycker det här är skit”. Fridolin dömer ut sina egna beslut. Undrar hur väljarna reagerar på politiker som går till val med budskapet “vår politik är skit”. Men sitter kvar vid maktens taburetter, det gör han.
Årets värsta svek
Alla etablerade partier har svikit svenska folket genom att låta politiken präglas av osaklig och onyanserad utopism i migrationsfrågorna under så många årtionden. Man har inte byggt bostäder och inte sänkt trösklarna till arbetsmarknaden, vilket varit absolut nödvändigt med de stora volymer nyanlända man tagit emot år efter år. Istället har man låtit Sverige hamna allt närmare systemkollaps. Nästa år kan bli ett totalt haveri för välfärdsstaten. I så fall kommer man att få betala priset i nästa val. Ett sådant svek kan inte förlåtas.
Årets värsta flopp
Decemberöverenskommelsen, , skulle ge handlingskraftiga regeringar trots att inget regeringsalternativ fick majoritet i riksdagen. DÖ kom dock att tolkas som att politikerna gick bakom ryggen på väljarna och att man slutade opponera mot regeringen. Partierna hade så svagt ledarskap att man inte lyckades förklara DÖ, därför föll den åttaåriga överenskommelsen inom några månader.
Årets värsta veligpetter
Finansministern Magdalena Andersson varnade i augusti för osäker ekonomi: “Riskerna för att utvecklingen ska bli svagare än väntat är dock stora”. Men så plötsligt, när migrationskrisen är i full sving, säger hon 21 december: “Svensk ekonomi är väldigt stark”. Bygger hon prognoser på fakta eller på att regeringen, av gammal vana, behöver försköna verkligheten?
Årets värsta överexponering
Det går inte slå på TV:n utan att man får se antisemiten Gina Dirawi leka kändis i rutan. Public service har blivit lekstuga för ett inskränkt kotteri på vänsterkanten där nepotism och vänskapskorruption regerar och kompetens inte räknas. Gina Dirawi har blivit en symbol för skräp-TV. Se mer: Expressen i Välkommen till vänster-SVT, SvD i Dirawi hyllar antisemiter och förintelseförnekare, bloggen i Konkurrensutsätt public service.
Årets värsta handlingsförlamning
Behovet av nya bostäder är mer än akut, men bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) ägnar sig åt att attackera de liberalare reglerna för andrahandsuthyrning som ändå utökat utbudet av lägenheter. Hans enda förslag är “modulhus” som döms ut som de sämsta och dyraste bostäder som någonsin producerats i Sverige.
Årets värsta klant
Inte nog med att miljöminister Åsa Romson målar sin båt med giftig och förbjuden färg, i våras blev hon prickad av Konstitutionsutskottet för att hon lagt sig i myndigheternas arbete om vargjakt: “jag beklagar dagens beslut hos Naturvårdsverket om licensjakt i vinter”. Hon kritiserades också av KU för att hon som vice statsminister påstod att nyval utlysts av regeringen, även om så inte skett. Hon sa i maj att Europa gör “Medelhavet till det nya Auschwitz”.
Detta år har politisk klantighet slagit alla rekord, men tyvärr är risken överhängande att klantigheten blir än värre nästa år. Gott Nytt 2016!

Rulla till toppen