Vad händer om Ryssland invaderar Gotland i vinter?

Vid ett seminarium med Axess nyligen ställde författaren och säkerhetspolitiske reportern Mikael Holmström denna fråga för att illustrera den aktuella försvarspolitiska situationen på ett tillspetsat men fullt realistiskt vis. I gästkrönika i Världen idag skriver jag, Önsketänkande bakom svenskt Nato-nej:

Svenskt territorium är inte heligare än andras. Frågan utifrån Natoperspektiv är vad man mäktar med och vad som är mest väsentligt. Och självklart är det viktigare att värna Estland, Lettland och Litauen än att rycka ut för Sverige, så länge vi inte är med. Om resurserna inte räcker till båda uppgifterna, kommer Nato inte att ingripa för att rädda Gotland åt Sverige.
Mikael Holmström var förvånad att svensk politik inte tar säkerhetspolitiska risker som denna på större allvar. Och med det fick jag svar på varför vi inte är med i Nato: önsketänkandet regerar.

Det är dags för svensk politik att vakna upp till verkligheten. Naiviteten gör sig illa i en allt osäkrare värld.

Rulla till toppen