Konkurrensutsätt public service

De är så vänster att de inte fattar att de ständigt avslöjar sina vänsterlojaliteter, vår kära journalistkår. I Dagens Nyheter har Johan Croneman gått till storms mot att Eric Erfors på Expressens ledarsida påtalat SVT:s totala vänsterdominans: Välkommen till vänster-SVT.
Croneman skriver i DN:

Frågan är bara hur Erfors vill få bukt med ”problemet”? Åsiktsregistrering? Offentlig utfrågning?

Nej, problemet löses genom att utsätta det statliga monopolet gällande den tjänst som kallas ”public service” för konkurrens. Historien är överfull med bevis på att där statliga monopol härjat har effektivitet och kompetens dalat. Självklart gäller det också samhällstjänsten public service, det vill säga nyhetsförmedling och samhällsbevakning i allmänhetens tjänst.
De skattemedel som nu per automatik går till SVT, Sveriges Radio och UR borde inte göra det framöver. Olika nyhets-, kultur- och dokumentärtjänster borde upphandlas. SVT och SR borde tävla på samma villkor som Axess TV och andra medieproducenter om att producera och sända nyheter och program gratis till medborgarna (dvs gratis vid konsumtionstillfället och utan reklamavbrott).
Då skulle SVT och SR utsättas för konkurrens. Och då skulle man inte kunna plocka in vilka kommunister och antisemiter som helst från gatan eller bland släkt och vänner. Idag finns visserligen ett avtal med SVT och SR om public service, men hur mycket de än missköter sitt uppdrag kan skattepengarna idag inte allokeras om till andra producenter och redaktioner.
Här borde ändring ske. Ingen kan ha automatisk dragningsrätt på skattemedel, inte ens SVT och SR.
Det vore kul att se hur en nyhetsredaktion i Kanal5 skulle ta form. Eller ett veckosänt kulturprogram i TV3.
Fram för mångfald! Död åt monopolet!

Rulla till toppen