Cameron: reformera EU annars lämnar vi

Storbritanniens premiärminister David Cameron kommer, enligt flera källor, att överlämna en kravlista på reformer av Europeiska unionen till Donald Tusk när de två möts på tisdag. Det är första steget i hans strategi att tvinga fram reformer av EU inför den folkomröstning som kommer att hållas 2017 om Storbritanniens medlemskap.
I ett tal kommer hans budskap att vara:

— De som anser att vi ska stanna i EU till varje pris behöver förklara varför Storbritannien ska acceptera status quo. Jag anser att det finns verkliga problem med denna linje. Det finns ekonomiska risker med att tillåta en situation där eurozonens länder potentiellt spendera våra pengar eller där EU-regleringar håller tillbaka våra möjligheter till handel och att skapa jobb.
— Det finns också betydande risk med att vi tillåter vår suveränitet att erodera genom allt tätare samarbete inom unionen, eller att ingenting görs åt en ohållbar volym av migranter anländer till vårt land.
— Men på samma sätt som de som argumenterar för att vi stannar i EU till varje pris måste svara på seriösa frågor, måste de som tycker att Storbritannien ska lämna unionen också noga tänka över vilka följder deras argument har.

Enligt Mail On Sunday går premiärministern en delikat balansgång genom att rikta krav mot både ja- och nej-sidan och samtidigt sätta press på Bryssel: Storbritannien menar allvar och landet kan, faktiskt, komma att lämna samarbetet om EU inte lyssnar.
Ja, Cameron tar risker med sin strategi att utlysa folkomröstning om EU. Han får kritik för detta runt om i Europa, men jag anser han är den ende som agerar som en statsman ska göra: ta tag i allvarliga problem även om det är riskfyllt.
EU är ett korthus som skadar Europa på område efter område. Euron har skapat ekonomisk kris i flera länder och nu under migrationskrisen har flera centrala regelverk visat sig inte vara värda pappret de är skrivna på. Varken Dublinförordning eller Schengenavtal upprätthålls. Gränskontrollen har haverarat till ren och skär anarki på grund av EU. Nationerna har överlämnat ansvar till EU som fullständigt misslyckats att upprätthålla ett uns av rättsstat.
Detta måste naturligtvis få konsekvenser. I en demokrati hade alla makthavare i Bryssel blivit avsatta, men EU är ingen demokrati. Makthavarna är oåtkomlig för väljarna. De sitter kvar. Den största katastrofen av alla, medansvarig i alla olyckor från att släppa in Grekland i eurozonen och framåt, Jean Claude Junker sitter vid rodret istället för att vara paria, ett avskräckande exempel på hur fel det kan gå för Europa med inkompetenta ledare.
Därför har Cameron helt rätt: unionen måste reformeras i grunden. Man borde komma överens om att begränsa EU till några få frågor, men istället vara potent i dessa. Att som nu, lägga näsan i blöt i allt, skapar en svag och farligt handlingsförlamad union. När ska de okritiska europavännerna förstå det?
Se mer: Sky News i PM To Set Out Demands For Keeping UK In Europé, Mail On Sunday i PM set to demand radical reforms from Brussels as crucial negotiations begin, Sunday Express i Cameron finally hints he’s ready to quit Brussels, Guardian i Cameron says he will not rule out Britain leaving EU.

Rulla till toppen