Veckans citat: ‘lattelapande dagisbefolkning’

Skådespelaren Stefan Sauk gör en träffsäker analys i en intervju för News 55, Sverige är nog världens mest åldersfascistiska land:

– Jag säger inte att vi inte ska satsa på ungdomarna, det är klart att vi ska göra det. Men vi kan väl för fan inte slänga all erfarenhet och kunskap på soptippen? Då får vi uppfinna hjulet om och om och om igen. Det är ju bara infantilt, i Japan kan du aldrig komma ifråga som koncernchef om du inte minst är över 70 år gammal. Man menar att man måste ha erfarenheten, perspektivet. Sedan blandar man upp med alla åldrar för att få ut maximalt. Mitt bekymmer idag är att det inte finns några vuxna kvar. Svenskarna håller på att förvandlas till en lattelapande dagisbefolkning (…)

Mitt i prick. I USA är flera senatorer och domare i Högsta domstolen över 80 år. Där tar man tillvara begåvningar även när de inte längre är nya namn på den offentliga scenen.
Om unga har fräscha ögon, det är rätt att kunna ifrågasätta det invanda, så är erfarenhet och kunskap minst lika viktigt när man söker seriösa svar på ifrågasättandet. Men det sistnämnda värdesätts inte. En 17-årings spontana utfall mot något hon aldrig konfronterats med förut anses lika tungt vägande som en reflektion från någon som arbetat konkret med frågan i 30 år. Det är inte rimligt.
Det spontana ifrågasättandet brister framför allt i att förutse konsekvenserna av en snabb förändring. En liten vinst i det korta perspektivet kan få katastrofala konsekvenser i det långa perspektivet. Sådant bör naturligtvis undvikas. Det räcker om monumentala misstag begåtts en gång i historien, de bör inte upprepas för varje ny generation.
Men jag tror det är den rådande revolutionära andan i politik och medier som gör att erfarenhet anses tråkigt och onödigt. Sådan ungdomlig revolutionsromantik må kännas befriande, men den är ingen grund att bygga ett fungerande välfärdssamhälle på. Det är vägen till sammanbrottet.
Vi borde verka för en renässans för erfarenhet och långa perspektiv. Den hedonistiska ögonblickstillfredsställelsen är grovt överskattad.

Rulla till toppen