Fenomenet Trump: är han trollkarl?

Efter att ha tappat stöd i opinionsmätningarna efter andra republikanska debatten har Donald Trump börjat öka igen, eller i alla fall slutat minska. Han har planat ut på en nivå där han fortsatt leder över andra republikanska kandidater med 5-10 procentenheter, såväl nationellt som i viktiga delstater.
Återigen har Trump fått alla experter att tappa hakan.
Det har gått så långt att skaparen av seriefiguren ”Dilbert” gör valanalysen att Trump kommer att bli president eftersom han är en trollkarl.
Nu är uttalandet inte så skämttidningsaktigt som det låter. Scott Adams intervjuas av vänsterliberala magasinet Reason, och ger en, tycker jag, träffsäker analys av Donald Trumps retoriska skicklighet. Jämfört med Barack Obama som alltid behöver en teleprompter framför sig för att inte säga fel, svarar Trump blixsnabbt, vasst och, som Scott Adams beskriver, otroligt effektivt på frågor och angrepp. Inget snack vem som är smartast här, inte.
Lyssna på intervjun, ”Dilbert” Creator Predicts ”Master Wizard” Donald Trump Will Win Election.
En mer traditionell men lika intressant analys står, som vanligt, Washington Post-kolumnisten Charles Krauthammer för i Fox News, Trump ”Running A Campaign On Belief”:

Det här är temat för hans kampanj: tro på mig. Hur ska du lyckas bygga en mur mot Mexico? Tro på mig, jag kommer att bygga den billigare än budget. Kina? Jag besegrar Kina. Hur då? Tro på mig, jag gör det. Amerika? Jag ska se till att det blir fler nya jobb än någonsin i historien. Hur? Tro på mig.
Han driver en kampanj som till stor del bygger på hans framgångar i näringslivet, men han har också varit en TV-personlighet i 14 år där hans profil har varit gubben som bestämmer, mannen som fattar beslut. Det överför han nu till kampanjen. Detta förklarar, tror jag, varför hans stöd är så stort. Jag är inte säker på att det varar, men jag har haft fel om honom förr.

När jag hör Krauthammer summera Trumps kampanj till ”Tro på mig” kommer jag osökt att tänka på nuvarande presidentens lika precisa och tydliga mantra från 2008: ”Yes we can”.
Skillnaden är att Donald Trump visat vad han går för. Han har byggt ett gigantiskt företagsimperium och han har hanterat tv-mediet i mer än ett årtionde utan att publiken tröttnat. Så Barack Obama måste nog, även om Trump skulle inta Vita huset, anses vara en större trollkarl än sin möjliga efterträdare…

Rulla till toppen