Salman Rushdie: Folk avskyr politiska eliten

Författaren Salman Rushdie (som fick dödsfatwa utropad mot sig av ayatollah Khomeini 1989), medverkar i komikern Bill Mahers program och ombads kommentera presidentvalrörelsen.

— Det är svårt att ta Donald Trump på allvar, men man kan försöka.
— Det stora som händer runt om i världen nu, vilket Trump är ett tecken på, är en växande avsky för traditionella politiker. Väljarkårerna runt om i världen känner sig främmande inför vad man ser som en politisk maskin och folk vänder sig till dem som inte är en del av denna maskin.

Ja, vågen mot etablissemangen tycks bara ha börjat. Därför var det särskilt tragiskt att se Anna Kinberg Batra, AKB, framträda i SVT:s Agenda igår. Hon ser ut som och låter som en robot programmerad för att säga samma sak om och om igen oberoende av vad frågan är. Det är just den attityden — slutenheten, arrogansen, oförmågan att ta verkligheten på allvar för att bara spela spelet — som gör att allt fler väljare överger de etablerade partierna.
Ledarskap handlar om att entusiasmera, att göra verkligheten begriplig, att skapa samling kring vettiga lösningar. Ingenting av det bidrar AKB med. Hon säger samma sak som i morgonsoffan för en månad sedan, vilket här i bloggen dömdes ut som orkeslöst och viljelöst. En månad senare kör roboten AKB samma program. Tuggar om samma klyschor och plattityder.
Inte undra på att det blivit så som Salman Rushdie beskriver utvecklingen.

Rulla till toppen