Omaka parhästar till Vita huset?

Medierna har givit stor uppmärksamhet åt hur Donald Trump angripit sina medtävlare om posten som republikanernas presidentkandidat.
Men två kandidater har inte attackerat varandra: Donald Trump och Texas-senatorn Ted Cruz, 44.
Faktum är att de skulle komplettera varandra väl på valsedeln för president och vicepresident. Cruz tillhör en yngre generation och han har stor vana att röra sig i etablerade salonger med juristexamen från Harvard och tjänstgöring som notarie åt ingen mindre än Högsta Domstolens legendariske (och svenskättade) ordförande William Rehnquist. Därefter arbetade han på en framstående advokatfirma innan han blev statssekreterare i justitiedepartementet och sedan justitiekansler i Texas. År 2012 blev han senator för denna allt viktigare delstat i USA och skulle geografiskt komplettera Trump från New York.
Förutom att ha all den etablerade politikerns erfarenhet som Donald Trump saknar, är Ted Cruz dessutom invandrarson med spansktalande rötter. Eftersom Trump har gjort frågan om illegala invandrare till en del av sin kampanj ger det ökad styrka att med sig ha en av de mest meriterade spansktalande politikerna. Opinionsmätningar visar att många av de lagliga migranterna från Latinamerika delar uppfattningen att de olagliga utgör ett problem.
Om Cruz inte lyfter på egen hand, skulle han kunna bli Trumps vice president. Och om Trump skulle dra sig ur skulle denne kunna ge sitt stöd till Cruz. Så lyder ryktet och det låter inte helt ologiskt. Och det fick ny fart sedan de båda framträdde på samma scen i veckan för att protestera mot president Obamas avtal med Iran.
Cruz är en av senatens mest konservativa ledamöter. Han har ett tydligt budskap till dem som åker till Syrien för att kriga, rapporterar Washington Times:

— Jag är stolt över att i senaten ha backat upp ett lagförslag som innebär att medborgarskapet återkallas för de amerikanska medborgare som krigar för IS eller andra terrorgrupper. Om du krigar för dem ska du under inga omständigheter kunna återvända till USA. De som aktivt förmedlar terrorgruppers budskap om att förgöra allt det vår konstitution står för måste stoppas.

Lite mer tåga här än på andra politiska håll…
Se mer: Ted Cruz plays the Trump card i Politico, Ted Cruz flounders in Trump’s shadow och Ted Cruz is a lightning rod for controversy i Washington Post, Ted Cruz and Donald Trump Forge an Alliance of Convenience i Atlantic

Rulla till toppen