Gammalt tal av nye Labourledaren

Nye ledaren för Labour i Storbritannien Jeremy Corbyn höll igår sitt första tal som partiledare. Det visade sig dock att långa passager var hämtade ur ett manus som företrädaren Ed Miliband avvisat för fyra år sedan. Spectator skriver i Revealed: ‘unspun’ Jeremy Corbyn used an old speech rejected by Miliband:

På sina egna meriter kan Corbyns tal inför partikongressen anses någorlunda acceptabelt. Mycket av det var trots allt plattityder i tiden som nästan ingen kan vara emot. Det var ett Marx- och äppelpajstal mest utan Marx. Och vem är emot paj?
Det som var nytt var inte bra och det som var bra var inte nytt. Mycket av det var faktiskt inte alls nytt. Vi kan avslöja att en betydande del av Corbyns tal var skrivet många år sedan. Inte av Corbyn, naturligtvis, utan av talskrivaren Richard Heller
Heller har erbjudit sina texter till olika Labourledare sedan Neil Kinnocks dagar. För fyra år sedan erbjöd han Ed Miliband ett antal texter. Så vitt vi vet ignorerade Miliband dem. Men Heller lade sedan upp dem online. Det verkar som Corbyn eller hans talskrivare tacksamt har öst ur denna källa.

Det har naturligtvis blivit en affär av att en ny partiledare och tilltänkt premiärministerkandidat använt texter som skrivits av någon utanför partiledarens krets och därtill för många år sedan.
Egentligen är det ointressant, men det som gör det intressant är att just detta är det som har störst nyhetsvärde kring talet. Det säger något om hur slätstruken politiken i europeiska länder är numera, och alltså även denne outsider till partiledare.
Se mer: Daily Mail i Corbyn’s copy and paste politics, Daily Telegraph i Who is Richard Heller?, Guardian i Corbyn’s speech included passages rejected by previous leaders

Rulla till toppen