Vi skulle behöva en Churchill idag

Länge ansåg jag att det vore onödigt att läsa en biografi på svenska om Winston Churchill när jag läst så många engelska böcker med olika infallsvinklar om denne 1900-talets störste statsman.
Men så här i sommartid tog nyfikenheten över och jag har läst pocketversion av Bengt Liljegrens Winston Churchill. Del 1, 1874-1939.
Som väntat framkommer inget nytt om Winston, men boken är ändå väl värd att läsa. Liljegren sammanfattar den monumentala mängd fakta det finns om Churchill på ett otroligt lättsmält och aptitligt vis. Hans språk är på en gång smidigt och informativt. Tror aldrig jag läst en politisk bok med ett så välformulerad prosa. Han går rakt på sak utan onödiga påbyggnader. Och eftersom Churchills liv var häpnadsväckande händelserikt kan författaren gå från skeende till skeende i rask takt. Därmed blir berättelsen som en spännande roman. Verkligheten överträffar dikten.
Han tog risker, åkte ut ur parlamentet och mötte många motgångar. Men han gav aldrig upp. Energin och engagemanget gjorde att han alltid kom tillbaka.
I mina tankar väcks frågan varför vi inte har politiker av detta slag idag. Han ansågs av sin samtid ofta vara besvärlig och gjorde många irriterade, men han rörde om i grytan. Han undvek inga känsliga ämnen utan gick rakt på. Några sådana personligheter ser vi inte idag. Tyvärr. I tider av osäkerhet och oro behöver vi politiker som är trygga i sig själva och vågar utmana invanda dogmer för att se hur man kan komma vidare. Churchill var motsatsen till dagens räddhågsna och handlingsförlamade politikergeneration.

Rulla till toppen