Kriminaliteten ökar efter protester mot polisen

Bara på ett år har morden fördubblats i flera städer i USA. Samtidigt har antalet arresteringar på många håll halverats. Det är numera fritt fram för kriminella i Obamas Amerika. Skälet? Den häftiga kritik som medievänstern riktat mot polisen för påstått övervåld. Denna mediekampanj har fullständigt knäckt moralen inom amerikanska poliskårer.
Amerikareportern Toby Harnden för Sunday Times skriver i Black America Rages as Murder Rate Soars:

Ledande kriminologer anser att ökningen av kriminaliteten beror på vad Sam Dotson, polischef i St Louis, har beskrivit som ”Ferguson effekten” — en ny tvekan hos polismän att göra arresteringar eller konfrontera kriminella av rädsla att själva bli åtalade för att ha begått något fel.
I ett internetforum skriver en polis från St Louis: ”Jag fortsätter att göra mitt jobb, men det är allt. Jag vägrar att bli spottkopp åt medieopinionen. Varför ska jag göra något annat än ett absolut minimum? Om jag gör minsta misstag är min inkomst, mina besparingar och även min frihet i fara.”

Anledningen till att polisen känner så här är i första hand mediernas, som bedriver en hatkampanj mot polisen. Man slår stort upp enskilda fall av obefogat polisvåld mot afroamerikanska män, men talar aldrig om hur den representativa bilden av verkligheten ser ut. Det är 16-18 gånger vanligare att en svart man mördar en vit, än tvärtom.
Det är alltså inte så att minoriteter utsätts för våld av majoriteten, utan minoriteten som uppvisar kraftig överrepresentation i grova våldsbrott. Det ursäktar på inget sätt övervåld från polisen, men polisens arbete måste sättas i sitt sammanhang.
Normalt brukar politiskt ledarskap handla om just det, att sätta händelser i ett vetenskapligt grundat sammanhang, men president Obama har inte gjort det. Han är statschef och har pulpeten varifrån man kan förklara hur saker ligger till och balansera mediernas osakliga kampanjer. Som tillhörande en minoritet borde han också ha större trovärdighet, men istället för att få olika grupper att närma sig varandra är trenden den motsatta. Obama har enligt många underblåst rasmotsättningar genom sin passivitet.
Priset för detta betalas nu dyrt av de amerikaner som mördas av kriminella som polisen slutat jaga. Och de finns framför allt bland de mindre bemedlade. De fattiga får lida för mediernas osakliga poliskritik och Obamas oförmåga att visa ledarskap.

Rulla till toppen