CNN: Obama stöder Joe Biden framför Clinton

Olika amerikanska medier hävdar att president Barack Obama givit klartecken till sin vicepresident Joe Biden att ställa upp och försöka bli demokratiska partiets nästa presidentkandidat och därmed putta ut Hillary Clinton.
Att ha presidenten i sin ringhörna är givetvis ett viktigt stöd för att vinna demokraternas nominering. Joe Biden har blivit ett allt hetare namn inom partiet i takt med att Hillary Clinton sjunker allt djupare in i sin mejlaffär.
Allt mer talar för att hon kan komma att åtalas och i domstol dömas för hur hon som utrikesminister hanterat hemligstämplade dokument och mejl i sin privata och icke-säkerhetsskyddade server i hemmet. Det är inget nytt. Så sent som i våras dömdes den framstående generalen och CIA-chefen David Petraeus för vårdslöshet med hemlig uppgift till villkorligt fängelsestraff. Han hade redan tidigare tvingades avgå. Faktum är att åklagare i Petraeus-fallet nu utreder Clinton, rapporterar Commentary Magazin. Ett sådant åtal skulle ödelägga Clintons presidentförhoppningar.
Men det handlar inte bara om att slarva med hemligstämplade dokument och ta lätt på nationens säkerhet. Politiskt är det minst lika viktigt att hon misstänks för att ha ljugit. Clinton har sagt att hon aldrig haft hemligstämplade dokument i sin privata mejlserver. När hon till slut överlämnade servern till utrikesdepartementet har det framkommit att åtminstone 305 dokument kan vara hemligstämplade. Affären börjar jämföras med Richard Nixon och hur han ljög om ljudbanden från Ovala rummet. Faktum är att Watergate-avslöjaren, journalisten Bob Woodward i NBC:s morgonsoffa sagt att Clintons mejlaffär ”påminner honom om Watergate”.
CNN avslöjar dessutom att Joe Biden i helgen träffade senator Elizabeth Warren för ett samtal som varade två timmar. Warren har länge varit vänsteraktivisternas hopp, innan Bernie Sanders dök upp. Hon har inte deklarerat att hon ställer upp i presidentvalet, men hon skulle kunna vara utmärkt som Bidens vicepresidentkandidat: hon är kvinna och vänster. Därmed skulle han slå två flugor i en smäll: ge kvinnorna ett alternativ till Hillary och ge partiaktivisterna något Clinton inte kan erbjuda, trovärdig vänsterprofil.
Nackdelen med Joe Biden är att hans största talang är att det ständigt hoppar grodor ur munnen på honom. Här är några (källa):

  • ”Jag menar, här har vi den första mainstream afro-amerikanen som uttrycker sig väl, är smart och ren och ser bra ut.” Biden om Obama 2008.
  • ”Du kan inte gå till 7-Eleven eller Dunkin Donuts om du inte har lite av en indisk accent. . . Jag skojar inte.”
  • ”McCains ekonomiska plan tar inte itu med den viktigaste frågan och den består av, som Barack brukar säga, ett tre bokstäver långt ord: J-O-B-B.” (J-O-B-S)
  • ”Ställ dig upp!” Biden tilltalar man i rullstol.
  • ”Gud bevare hennes själ.” Biden dödförklarar irländske premiärministerns mor som i högsta grad levde.

Nu kanske Biden får möta Donald Trump på andra sidan. Och han är ju också känd för att göra mindre övervägda uttalanden, så det kanske inte är en så stor belastning. Om det inte istället ger Trump fördel genom att demonstrera att han inte avviker från en etablerad politiker i detta avseende.
En presidentvalsedel med Joe Biden och Elizabeth Warren skulle innebära ett tydligt steg åt vänster för demokratiska partiet, vilket skulle göra det enklare för republikanerna att vinna än om Hillary Clinton som mittenpolitiker var motkandidaten.

Rulla till toppen