Är Donald Trump rökt som presidentkandidat?

Medierna i USA har haft roligt åt att få slå upp Donald Trump som republikansk presidentkandidat. Vänstern önskar inget hellre än att denne obalanserade och nyckfulle miljardär blev republikanernas man. Men han har nu gjort bort sig bland partiets väljare genom att håna krigsveteraner som John McCain. Weekly Standard skriver i Trump GOP Candidacy Blows Up:

Det finns många offentliga bevis på att Donald Trump, som enligt flera opinionsmätningar leder det republikanska primärvalet, … saknar klass med kommentarer som de om McCain och det är tydligt att han funderar på att ställa upp som oberoende kandidat.

Han har fått så stort mediegenomslag efter han annonserade sin kandidatur att opinionsmätningarna ger honom högst stöd. Det är en gammal sanning att tidigt i presidentvalrörelser är det namnkunnigheten, kändisskapet, som ger utslag, snarare än politikens innehåll.
Skälet till att en person som Donald Trump kan virvla upp så mycket damm i valrörelsen beror på att alla etablerade kandidater är så försiktiga, så beräknande och så lika varandra. USA har samma problem som Europa och Sverige. Sverigedemokraternas framgångar beror på att alla andra partier framstår som identiska. Då är det bara uppstickaren som bryter av. Och eftersom man gärna markerar mot etablissemanget ger man uppstickaren sitt stöd.
Vi behöver i de västliga demokratierna ha mer färgstarka och principiella debatter mellan olika politiska värderingar så att det blir tydligt vari skillnaderna består. Bara så kan man minska lockelsen i att proteströsta. Vi får se om etablerade röster i USA kan agera mindre slätstruket och mindre räddhågat när valrörelsen drar igång på riktigt.

Rulla till toppen