USA knockar FIFA-maffian

Det är med stor tillfredsställelse jag följer den i CNN direktsända presskonferensen där USA:s justitieminister och FBI-chefen förklarar att det måste bli ett slut på den omfattande korruption som sker inom internationella fotbollsförbundet FIFA. Med hjälp av Schweiz har man gripit sju höga FIFA-företrädare i Zürich och riktar åtal mot ytterligare sju personer i FIFA närstående organisationer.
Ska någon kunna rubba den maffia som styr FIFA är det USA. Det är intressant att i den nya globala världen är det möjligt för USA att attackera alla mutkolvar. Varför? Därför att de haft möten i USA och därför att de använt det amerikanska banksystemet. FBI och justitiedepartementet har ägnat många år att utreda de avancerade upplägg som haft det enda syftet att förskingra pengar från fotbollen.
Att fotboll nu vuxit sig starkare i USA kan vara en förklaring till att landet börjat använda sina erfarna maffia-åklagare i New York för att utreda FIFA. Bland de första 14 åtalade finns flera amerikaner som åtalas för att ha smitit från skatt på icke deklarerade inkomster. En av de åtalade lät bli att deklarera 10 miljoner dollar under åren 2005-2010. Det säger något om hur omfattande korruptionen är inom FIFA.
— Låt mig vara tydlig: detta är inte slutet utan början på vår omfattande utredning av FIFA, sa en av åklagarna som efterlyser samarbete med så många länder som möjligt. Journalisterna frågade om Sepp Blatter kommer att åtalas, men de vill av naturliga skäl inte säga något om personer man ännu inte åtalat.
Men jag tror inte det är en slump att åtalet och gripandena i Zürich sker idag. På fredag ska FIFA rösta om Sepp Blatter ska få en ny fyraårsperiod som FIFA-ordförande. Denna omröstning bör naturligtvis ställas in. Blatter måste bort. Storstädning behöver ske i FIFA. Exempelvis måste beslut om VM i Ryssland 2018 och Qatar 2022 dras tillbaka. Eftersom besluten fattats genom korruption kan de ses som juridiskt ogiltiga.
Man kan undra varför inga andra länders juridiska institutioner gjort detta tidigare. Korruptionen har pågått i årtionden. Det är glädjande att fotbollen nått USA så att vi kan få lite ordning och reda i den sporten också.

Rulla till toppen