Islams destruktiva krafter

FN-organet Unesco slår larm om att de kulturella världsarven slås i spillror i allt snabbare takt:

– Aldrig tidigare har världsarven varit så hotade av avsiktlig förstörelse i krig och konflikter som nu. Symboler för andra religioner och kulturer attackeras med sällan skådad brutalitet. Det är ett slags krig mot människors tänkesätt och identitet, säger Kishore Rao chef för Unescos världsarvscenter i Paris, och tillägger:
– Vi kallar det kulturell rensning. Det är motbjudande och vedervärdigt. Världen måste enas i att fördöma och stoppa detta…
– Detta är oerhört allvarligt. Vi ser våldsverkare som förstör historien för oss, något som inte hänt på tusentals år. Nu pågår en sorts tävling i brutalitet som gäller vår gemensamma historia, säger FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson till SvD.

Att ”fördöma” räcker väl inte långt. Och att kalla förövarna för ”våldverkare” och därmed dölja att de är islamister, hjälper knappast till att skapa förståelse för vad som sker.
Alla exempel som nämns i artikeln, bortsett från jordbävningar, rör islamisters avsiktliga vandalisering av kulturarv:

  • Det började när talibanerna sprängt två Buddha-statyer i en klippvägg i Bamiyan i Afghanistan 2001.
  • I Libyen har jihadistgruppen Islamiska staten förstört en antik amfiteater utanför Tripoli samt moskéer som tillhör sufismen.
  • I Mali har islamister ruinerat helgedomar, inklusive tretton världsarv, i ökenstaden Timbuktu.
  • I Irak har islamisterna gått bärsärkagång och krossat statyer samt bränt skrifter på muséet i Mosul, skövlat fornminnen i staden Nimrud, bankat sönder Nergal-porten i Nineveh och förstört världsarvet Hatra i norra Irak.
  • I Syrien ligger den antika staden Aleppo i spillror. Bland annat har Umayyad-moskén och den 900 år gamla korsfararfästningen Crac des Chevaliers totalförstörts.

Om man inte ser motiven och tankemönstret bakom agerandet förstår man vad orsaken till förstörelsen är. Att likt FN-folket ovan dölja att det är islamister som utför detta innebär att man skyddar gärningsmännen och på sätt och vis gör sig medskyldig till händelserna.
Jan Eliasson, är du inte moraliskt vuxen att säga sanningen om vilka de destruktiva krafterna är? Hur ska du då någonsin kunna ha styrka och integritet att göra något åt det? Peka finger är allt han duger till. Och det räddar varken statyer eller de hundratusentals människor som med samma ondska mördas, lemlästas, halshuggs, våldtas, säljs som slavar och bränns levande.
Det är som om världen år 1939 inte skulle våga säga att det är nazister som går till anfallskrig, utan gör allehanda omskrivningar för att dölja detta faktum. Det är höjden av feghet, moralisk kapitulation och underkastelse att inte kunna nämna gärningsmännen och vad de är ute efter vid deras rätta namn: islamister och deras uttolkning av islam.
Så kommer man aldrig tillrätta med utvecklingen. Snarare bidrar man med sin undfallenhet till att ge den ny näring och spridning.

Rulla till toppen